Pénzt adtak a NATO-feleségek

Pénzt adtak a NATO-feleségek
December 30-án, pénteken a városháza Rimler Károly termében tartott sajtótájékoztatót a váradi származású Schmidt Katalin, a brüsszeli székhelyű NATO Charity Bazaar Egyesület tiszteletbeli alelnöke.

Az 1968-ban alapított szervezetnek eredetileg az Észak-atlanti Szövetségnek dolgozó alkalmazottak, illetve a békepartnerségben résztvevő férfiak feleségei voltak a tagjai. Napjainkban 41 nemzet képviselőit vonultatja fel a 28 NATO-tagállamból és a 13 partnerországból. A NATO jótékonysági vásárt (bazárt) 2005 óta hagyományosan minden évben november harmadik vasárnapján tartják meg, az összegyűlt pénz 35 százalékát belguumi szervezetek kapják meg, a fennmaradó 65 százalékot pedig különböző karitatív entitások Európa-szerte. A kezdetek óta több mint 2 millió eurót osztottak ki 108 belga és 161 külföldi szervezet közt, tavaly 212.626 eurót 7 belga és 22 külföldi szervezetnek. Bihar megyében a nagyszalontai Szent Miklós, a szegények védelmezője Alapítvány 7500 euróból fűtésrendszert tett rendbe, míg a váradi Don Orione Karitatív Egyesület a megpályázott 3500 euróból két fürdőszobát alakított át úgy, hogy ezeket a fogyatékkal élő gyermekek is használni tudják.

Az idén

A múlt pénteki sajtótájékoztatón Schmidt Katalin bejelentette: 2016-ban a benyújtott 40 pályázatból 26-ot bíráltak el pozitívan, melyek közt 213.800 eurót osztottak ki. Bihar megyéből ismét két civil szervezet járt sikerrel: a váradi Gyermekek Szivárványa Egyesület (9660 euró) és a margittai Haţieganu -Pápai – Páriz Alapítvány (9790 euró). Rodica Duma, a váradi egyesület vezetője azt mondta: az általuk működtetett gyermekbefogadó központnak vásárolnak speciális bútorzatot, míg Bradács Alíz, a margittai dr. Mircea Pop városi kórház menedzsere és dr. Szabó József neonatológus, projektmenedzser azt nyilatkozták: három berendezést vesznek. Egy multiparaméter betegkövető monitort az intenzív osztálynak és a műtőblokknak (hangsúlyozottan az idős személyek látják majd ennek hasznát), valamint két infúziós gépet a gyermekrészlegnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,