Pénzhiány miatt nem végeznek szívműtétet

Kolozsvár – A kolozsvári Niculae Stăncioiu Szívintézet kedden, pénzhiány miatt felfüggeszti a szívműtéteket, csak a sürgősségi eseteket látják el, az orvosok kritikusnak nevezték a helyzetet.

Traian Scridon, az érsebészeti klinika vezetője hétfőn az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a Niculae Stăncioiu Szívintézet helyzete kilátástalan, nincs pénz sem orvosi eszközökre, sem fizetésekre. “Az Intézet helyzete kritikus, a krónikus alul finanszírozás miatt erőink végéhez értünk. Nincsenek eszközeink, amelyekkel elvégezhetnénk a műtéteket. A helyzet kilátástalan, nincs pénzünk a sürgősségi ellátásra sem.

A beteget várólistára tesszük, de egyesek helyzete súlyosbodhat”, mondta Scridon. Elmondta, ebben az évben a minisztérium csak a tavalyi összeg felét irányozta elő a intézetnek. Scridon elmondta megkeresték az egészségügyi minisztériumot és az Országos Egészségügyi Biztosítót (CNAS) és várják a pénzek kiegészítését. Tudor Simionescu, az intézet menedzsere a MEDIAFAX-nak elmondta, hogy elfogyott az első negyedévre kiutalt pénzük. “Az intézet első negyedéves pénzalapja elfogyott. Megkerestük a biztosítót, lássuk milyen választ kapunk. Ez költségvetési kérdés, de nem nagyon súlyos a helyzet, van pénz fizetésekre”, mondta Simionescu.

(www.paprikaradio.ro)