Pénzelosztásról döntöttek

Pénzelosztásról döntöttek
A PSD-párti tanácsosok ellenszavazata mellett döntötte el a Bihar megyei tanács, hogyan osztja el a települések között az áfa és a jövedelemadó 20 százalékából származó összeget.

Amint Ioan Mang szociáldemokrata párti megyei tanácsos előrebocsátotta, örült volna, ha a tanács jelenlegi vezetősége tiltakozását fejezi ki, ugyanis négy éve nem volt példa arra, hogy csupán 23 millió lejt kapott volna. Azt is megjegyezte: a települések 27%-a csak az összeg elenyésző részét kapja, ez „a Bihar megyeiek nagy részének semmibevételével azonos”. Nyolc éve bevett szokás, folytatta, hogy az ellenzéknek nem jut pénz, vagy csak nagyon kevés, „remélem, a helyhatósági választások nyomán megszűnik ez a praktika. Ezért mi nemmel szavazunk”. Cornel Popa megyei tanácsi elnök megjegyezte: a polgármesteri hivatalok kérvényei több mint 535 millió lejre vonatkoztak, ehhez képest 23,09 millió lejt kellett elosztaniuk. „Megjegyeztem az Ön üzenetét, akkor szavazzunk” – mondta. A tanácsosok a tizenkét PSD-párti képviselő kivételével, akik nemmel szavaztak, egyetértettek a tervezettel.
E szerint az áfa 20 százalékából 20 ezer és 200 ezer lej, a jövedelemadó 20 százalékából pedig 25 ezer és 550 ezer lej közötti összeg jutott a településeknek. Néhány példa: Érábránynak 200 ezer lej jut vízhálózat és utcák, továbbá a helyi tanács és a polgármesteri hivatal székhelyének felújítására; Robogánynak 300 ezer lejt szavaztak meg, Szombatságnak 40 ezer lejt, Szentmártonnak 400 ezer lejt, Vaskohsziklásnak 800 ezer lejt, Élesdnek pedig 695 ezer lejt.

Neumann Andrea