Pénz ígéretével jött a miniszter

Pénz ígéretével jött a miniszter
Nagyváradra látogatott csütörtökön a Bihar megyéből kormánytaggá avanzsált vízügyi, erdészeti és halászati miniszter, Lucia Varga. Több párttársával tárgyalt, befektetéseket ígért.

Több projekt befejezését, újabbak elkezdését ígérte Bihar megye számára tegnap Lucia Varga vízügyi, erdészeti és halászati miniszter. A PNL-s tárcavezető Nagyváradra érkezett, és különböző vezető pozíciókban lévő párttársaival egyeztetett, így például Cornel Popa megyei tanácsi elnökkel, Dumitru Voloşeniuckal, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjével, Ilie Bolojan váradi polgármesterrel. Mint a megbeszélések után elmondta, azt tárgyalták meg, mik a prioritások idén az általa vezetett minisztérium támogatáspolitikájában, milyen projektekre kell pénz Biharban. Főleg árvízvédelmi jellegű építésekre, valamint a létező utak és vasútvonalak eróziótól való védelmét szolgáló munkálatokra ad pénzt a szaktárca. Lucia Varga hangsúlyozta: „Amely munkálatok 70-80 százalékban már készen vannak, azok befejezésének a támogatása élvez prioritást. Ugyanakkor talán más, friss projektekre is jut.

Konkrét esetek

Az általa felsorolt ilyen befektetések között van a Sebes-Körös partjának megerősítése, árvízvédelmi munkálatok pénzelése Kisősiben, Doborcsány faluban, a Nyimesd-völgyben, a Bisztra-völgyében, a Gyanta melletti gyűjtőtónál, a berettyószéplaki gátnál, valamint a Páris patak szabályozása Nagyváradon, egy kilométeres szakaszon, továbbá ennek befedése 1,7 kilométeren, 2017-ig.

A miniszter jelezte: mindent elkövet azért, hogy mindezekre legyen pénz – bár konkrét összeget nem mondott –, viszont cserébe azt kérte a megyei tanács elnökétől, monitorizálja a befektetéseket, hogy ne vesződjön el a támogatás, és havonta küldjön jelentést. Romániának egyébként országos szinten 17 milliárd euró kell az alapos árvízvédelmi rendszer kialakításához, amely a tervek szerint 2035-re készülne el. Varga szerint jelenleg 400 millió lej/év a ritmus, de kérdéses, hogy ez tartható-e.

Egy másik projektet is említett: az ország 34 megyéjében, így nálunk is úgynevezett erdőfüggönyt vonnak a főbb utak, autósztrádák két oldalára, ezek akadályozzák meg a hóátfúvásokat. Bihar megyében tavasszal kezdődik a függöny kialakítása és 5 évig tart majd, összesen 145 hektárnyi területen, 48,4 kilométer hosszúságban.

További projektjük, hogy rendet tesznek az erdészeti nyilvántartásokban. Egy olyan program révén zajlik ez, amely most indul, amelynek összértéke 23,8 millió lej (ennek 84 százalékát a svájci kormány adományából állják). Kezdetben csak három megyében fut a program: Biharban, Suceavában és Călăraşi-ban. Konkrétan abban áll ez, hogy feltérképezik az erdészeti területeket megyénkben is, meghatározzák, hogy hol húzódnak a védett területek határai (e határok hiánya okoz például jelenleg vitát egyes beruházások esetében Pádis környékén), továbbá meghúzzák a vadászati területek határait is (e határok hiánya miatt pedig jelenlg kilenc per zajlik megyénkben).

Varga hozzátette: „miniszteri mandátumom során azt tartom prioritásnak, hogy rendet tegyek erdőügyben”. Ehhez el akarja fogadtatni az új erdészeti törvényt – ezt a szenátus már megszavazta, jön a képviselőházi szakasz.

Szeghalmi Örs