ERDON Helyi hírek

2008.05.09. 10:08

„Nyissátok ki szíveiteket”

<p>Nagyvárad - A réti református templom által szervezett Anyák napi családnap mai programját este 19 órától Tolcsvay Béla előadóművész műsora zárja. A zenésszel beszélgettünk.</p>

- Milyen műsorral készül a nagyváradi közönség számára?

Nagyjából saját szerzeményeim vannak, 40 éves munkásságom dalaiból válogatok. Magyar népi motívumok felhasználásával alakítottam ki egy saját gitáros-énekes stílust, melynek elsődleges célja a magyar nyelv ápolása szóképek alkalmazásával, olyan közérthető módon, hogy az élet harmóniáját hirdesse.Több évtizednyi munkásságom alatt sok dal született, ezekből próbáltam azokat kiválogatni, amelyekben a lelkiség, szeretet, harmónia jut főszerephez. A Lélekdal című előadást mintegy másfél órásra tervezem, de sosem határozom meg előre, milyen sorrendben játszom a dalokat. Van egy gerince, és a közönség reagálása szerint változtatom a dalok mennyiségét, milyenségét.

- Milyen korosztálynak ajánlja dalait?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert minden korosztály meghallgat, és nagyon örülök, hogy a mai tizen-huszonévesek klubjaimban ugyanolyan törzsvendégek, mint a nagyapa az unokájával. Megpróbálok az élet teljes spaktrumához szólni. Rockzenészként kezdtem, és mostanra kialakítottam egy olyan világot, mely mindenki számára közérthető.

- Milyen emlékei vannak Nagyváraddal kapcsolatban?

Kellemetlen emlékem nincs, talán csak a határon való átkelés bonyodalmai. 1974 óta rendszeresen járom Erdély különböző részeit, és sokat köszönhetek annak a szeretetnek és tartásnak, amit tőlük kaptam. Nagyváraddal kapcsolatban is van egy régi emlékem, egyszer, fellépésem alkalmával megkértek, hogy egy szál gitárral énekeljem el a Nemzeti dalt. Nagyon izgultam, de a végén jól sikerült. Amúgy számomra az ismerőseimmel való találkozókon mindig Nagyvárad volt a találkozópont Budapest és Erdély belseje között.

- Mit üzen a nagyváradi közönségnek?

Azt, hogy ebben a csodálatos tavaszi időben mindenki nyissa ki a szívét és fogadja szeretettel ezeket az édesanyától tanult szép nyelven írt dalokat.

 

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!