ERDON Országos hírek

2007.07.23. 08:58

Fejlesztési támogatásokról

<p><P>„Az RMDSZ célja, hogy minél nagyobb hangsúlyt helyezzünk Erdély fejlesztésére” – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök, aki csütörtökön Budapesten Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel folytatott tárgyalásokat.</P></p>

„Döcög” a folyamat

Markó a találkozó alkalmával bírálta a romániai magyarság felé irányuló magyarországi támogatási rendszert. Úgy látja, bár a keret adott, döcög a támogatások odaítélésének folyamata, ezért azt kérte, ezt gyorsítsák fel. Az RMDSZ elnöke – aki a román-magyar kormányülés előkészítésében is részt vesz – fontosnak tartja, hogy az őszi tanácskozást minél több tartalommal töltsék meg. Az egyeztetések után Bajnai Gordon közölte: 70 milliárd forint uniós fejlesztési pénzt kaphat közösen Magyarország és Románia a határ menti térségek fejlesztésére. Mint mondta, erre a támogatásra akkor lehet pályázni, ha a magyar kormány után a román kabinet is elfogadja a magyar-román területi együttműködési programot.

A fejlesztési lehetőségeken túl a találkozón szóba került a támogatási rendszer, valamint a magyar-román kormányülés előkészítése. Kiss Péter kancelláriaminiszter emlékeztetett arra, az elvi döntés már megszületett a nemzeti intézmények új és hosszú távra szóló támogatási formájáról. Nyár végére a gyakorlati döntések is megszületnek, teljessé válik az intézményrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!