Példátlan módon szabotálták az akkreditáció megtárgyalását

Példátlan módon szabotálták az akkreditáció megtárgyalását
A Nagy-Románia és a Szociáldemokrata Párt képviselői távolmaradásukkal meghiúsították a tárgyalást a szakbizottságban a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációjáról, tudtuk meg Sóki Béla képviselőtől.

A Szenátus tanügyi bizottsága több hónapig foglalkozott a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációjával, majd az elmúlt ősszel a Képviselőházhoz került az ügy, két másik egyetemével együtt. Az alsóház tanügyi bizottsága napokban tartott gyűlésének napirendjére volt tűzve az ügy tárgyalása, további 8–10, tanügyi és ifjúsági kérdéseket érintő napirendi ponttal egyetemben. Az ülésre az egyetemek képviselői is eljöttek, hogy a közben megfogalmazódó kérdésekre válaszolni tudjanak és érdekeiket képviseljék. A déli 2 órára meghirdetett gyűlésen, pár perc elteltével, a szakbizottság elnöke, a PRM-s Petre Popeanga, miután megállapította, hogy a 25-ből 11 tag van jelen, azaz nincs meg a minimálisan szükséges 13-as létszám és a határozatképesség, feloszlatta a megbeszélést minden magyarázat nélkül.

 – Máskor is történt már hasonló eset?

– Ez nagyon meglepett, mert máskor is volt már létszámhiány, de a napirendi pontokat legalább átbeszéltük, a későbbi döntés előkészítéseként. Fontos tudni, hogy a PSD-s és a PRM-s képviselők nem jöttek el, holott a bizottsági elnök éppen PRM-s, az egyik alelnök, Petre Andea PSD-s (a másik az RMDSZ-es Asztalos Ferenc, aki jelen volt – szerz. megj.). Utóbbi tájékozódott annak idején a Partiumi Keresztény Egyetemen, ellenőrizendő a feltételeket, és a hírek szerint elégedett volt.

– Mi lehetett ennek az oka?

Egyértelmű politikai „húzásról” volt szó, hiszen a politikusok az épületben tartózkodtak, korábban plenáris ülés volt, és tudtak az akkreditáció ügyéről is. Csak találgatjuk, hogy mi lehet az előre megbeszélt akció mögött, de bizonyosnak látszik, hogy már a kampány része, hiszen minden a szavazatok megszerzéséről vagy elvesztéséről szól. Igaz, hogy az időzítés sem volt a legjobb, annak ellenére, hogy a dátumot hetekkel korábban kitűzték, hiszen előtte hétfőn volt a „hercehurca” Koszovó függetlensége elismerésének ügyében. Legalábbis a PSD részéről mindenképpen meglepő a magatartás, mivel, mint mondtam, másik két egyetemről is szó van, tehát nem lehet egyiket elutasítani, másikat jóváhagyni, mert az precedenst jelentene az akkreditációk terén az egyetemi autonómia megsértésére.

 

 

– Utasítottak már el akkreditációs kérelmet?

Volt már példa elutasításra, de sosem politikai háttérrel, hanem feltételek hiánya miatt. Ilyen okok a Partiumi Keresztény Egyetemmel kapcsolatban nincsenek, ezt ki merem jelenteni. A sikertelen gyűlés után elhangzott, s ez jellemző a hozzáállás „komolyságára”, hogy nem tudtak indokot felhozni a nagyváradi egyetem ellen, csupán azt vetették fel, valószínűleg időhúzási szándékkal, hogy a nevéből ki lehetne venni a „Partiumi” megnevezést (?! – szerz. megj.).

 

 

Mikor kerülhet újra napirendre a téma?

– Különböző okokból hamarabb nem, csak újabb két hét múlva (március 4-én, kedden) kerülhet napirendre ismét az ügy a szakbizottságban. Az RMDSZ álláspontja egyértelmű: minden módon segítjük az akkreditációt, de tudni kell, hogy a bizottság után még a plénumbeli szavazás a döntő. Amit a szakbizottság elfogadott, azt eddig a plénum mindig jóváhagyta.

 

    Rencz Csaba