Patthelyzet van Szentjobbon

Zatykó Gyula (balra) és Csomortányi István a tájékoztatón. A szerző felvétele
Zatykó Gyula (balra) és Csomortányi István a tájékoztatón. A szerző felvétele
Újabb választást szeretne kieszközölni az EMNP Szentjobbon, ahol számukra sem megfelelő eredményt hozott az önkormányzati választás.

Aktívan beállt a Fidesz-féle magyarországi kvótás népszavazás mögé az Erdélyi Magyar Néppárt. Az utóbbi itt népszerűsíti az ottani referendumot. Az EMNP alelnöke, Zatykó Gyula csütörtöki váradi tájékoztatójukon elmondta: az október 2-i magyarországi referendumon az is szavazhat, aki külhoni magyar állampolgár, és felvetette már magát a szavazói névjegyzékbe. Aki még nem regisztrált, az még megteheti, a valasztas.hu oldalon is, de az EMNP irodáiban is segítséget adnak. Végül minden érintett postán kapja meg majd a szavazólapot, és úgy is küldheti vissza. Az érdekelt politikai erők célja most az érvényességi küszöb elérése, mert ha ez meglesz, az már nem kérdés, hogy az ő táboruk szavazatai lesznek többségben. Ugyanakkor a népszavazásnak semmiféle jogi értéke, hatása nincs, csak politikai – jegyezte meg a politikus is.

Gondok Szentjobbon

Egy sokkal helyspecifikusabb esetről beszélt a tájékoztatón Csomortányi István, az EMNP megyei szervezetének vezetője. Szentjobbról van szó, amely azon kevés helyek közé tartozott, ahol a legutóbbi választáson az EMNP és az RMDSZ ugyanazt a jelöltet támogatta. Aki végül mégsem nyert, hanem az eddig elöljárót, a volt RMDSZ-es, de most függetlenként indult Molnár Józsefet választották újra. Csomortányi szerint Molnár immár a magyarok és a románok megosztottságát kihasználva, vegyes voksokkal nyert, „félrevezetések árán”. Ráadásul „ő még RMDSZ-es korában kezdettől fogva zaklatta az ott még akkor alakuló EMNP embereit”. Közben a helyi tanácsban az alpolgármester megválasztása kapcsán patthelyet adódott a pártok között, így a testület működésképtelen. Az EMNP szerint „minden baj forrása a polgármester”.

Ezért Csomortányiék úgy döntöttek, a hatóságokhoz fordulnak. Molnár József ugyanis egyszerre a helyi közbirtokosság vezetője, és polgármester is – ami az EMNP szerint hivatali összeférhetetlenség, hiszen például polgármesterként ő maga ad ki magának papírokat, amit közbirtokossági elnökként használ. „Sajnáljuk, hogy az RMDSZ hosszú ideig tűrte ezt” – fogalmazott Csomortányi, aki hozzátette, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséghez (ANI) fordultak – épp a sajtótájékoztató napján. Úgy vélik, ha az ANI kimondja az összeférhetetlenséget, hosszabb (akár több éves) folyamat indulhat el, és végül megfoszthatják a polgármesteri tisztségtől Molnárt. Ha így lesz, új polgármester-választás jöhet. Ugyanakkor új helyi tanácsi választást is szeretnének elérni. Ez még bonyolultabb: ehhez támogató aláírások kellenek, majd népszavazás, ami kötelező érvényű, és új voksolás kiírását hozhatja, ha arra dől el. Csomortányi szerint nem kizárt, hogy ebbe is belevágnak.

Szeghalmi Örs