Pasztellképek seregszemléje

Pasztellképek seregszemléje
Bihar megye – A Festum Varadinum keretében, szépszámú érdeklődő előtt hétfő délután Nagy László esztergomi pasztellfestő kiállítását nyitották meg a Tibor Ernő Galériában.

Bányai Szabados Katalin, a mostani rendezvény egyik programfelelőse köszöntötte a megjelenteket, azt követően, hogy Thurzó Sándor József brácsaművész Bartók, Este a székelyeknél című számát adta elő. Nagy László esztergomi pasztellfestőt Gavrucza Tibor mutatta be a közönségnek, ismertette az életútját, majd rátért a képek méltatására. A képzőművész lelkipásztort elsősorban a képeken látható fények nyűgözték le, mint mondta: ezek nem fényforrások, hanem a tárgyak fénylenek belső sugárzásukkal. Igazat adott Bányai Szabados Katalinnak, aki mindegyik képben egy kis titkot vélt felfedezni. „Valóban van bennük egy titkos üzenet, egy csodálatos világ üzenete, de csak annak, aki a szívével nézi a képeket. E képek a Teremtőről is beszélnek” – vélekedett Gavrucza Tibor.

A képek méltatását követően S. Németh Katalin nagy átéléssel elszavalta József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét. Hogy kerek legyen a bemutató, Thurzó Sándor József is zárta azt be. Egy újabb Bartók számmal szerepelt. Ezúttal a Tót legények táncát adta elő. Ezt követően a hallgatóság megtekintette a képeket, miközben Széll Kató kedvesen kínálgatott az inni- és ennivalóval, ahogy ezt már megszokhattuk a Tibor Ernő Galléria szíves vendéglátóitól.

 

Péter I. Zoltán