ERDON Helyi hírek

2008.08.29. 09:26

Elvi beleegyezés a kórházegyesítésre

<p>Nagyvárad Helyi Tanácsa hosszas vita után a PD-L tanácsosok kivételével elvi beleegyezését adta négy kórház egyesítésére. A döntés a Közegészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik.</p>

Ahogy arról már beszámoltunk, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Nagyváradi Klinikai Kórház néven egyesíteni akarja a Gavril Curteanu Nagyváradi Klinikai Kórházat, a Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikát, az Ideg- és Elmegyógyászati Klinikát, a Pneumoftiziológiai Kórházat, és a Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház fertőző részlegét. Az erről szóló határozattervezetet a csütörtöki ülésén vitatta meg a Helyi Tanács. A testület elvi beleegyezését kérték, ugyanis döntésjoga a Közegészségügyi Minisztériumnak van. Mivel ugyanaznap reggel Bihar Megye Tanácsa – akihez a fertőző részleg tartozik – levette a napirendi pontok közül azt, hogy tárgyaljanak e részleg átengedéséről, a Helyi Tanács is csak a négy kórház egyesítését vitatta meg.

Ellentmondó vélemények

A napirendi ponthoz mellékelték a Bihar Megyei Közegészségügyi Felügyelőség beadványát, amelyben dr. Ritli László igazgató aláírásával az egyesítés fontosságát és előnyeit ecsetelték.

Elsőként a PD-L tanácsosa, Mihai Groza kijelentette: ellene szavaz a kórházak egyesítésének, mivel csak a menedzsment szintjén tudja elképzelni ezt. Dr. Nicusor Lepadatu (PD-L) orvosként azt szorgalmazta, hogy mielőtt még döntést hoznának szakemberekkel vitassák meg az egyesítés orvosi vonatkozásait. Emiatt a szakjelentés megvitatásának elhalasztását javasolta. Gheorghe Carp alpolgármester elmondta, hogy ez utóbbi már megtörtént, amikor közvitára bocsátotta a kórházak egyesítését. Sajnálatosnak nevezte, hogy kevés orvos vett részt rajta, de azok, akik támogatták javaslatát, mind elismert, jeles szakemberek voltak. Emlékeztetett arra is, hogy a helyhatósági testülettől csak elvi beleegyezést kérnek. Döntést a szakminisztérium hoz majd, azt követően, hogy szakembereikkel elemzik majd a javaslatot.

Pártvita

Mindez nem győzte meg a PD-L vezérszónokát, Lepadatu doktor többször is szót kért a maga igazát bizonygatva. Végül Delorean Gyula ülésvezető elnök megszavaztatta a döntés elhalasztását, de azt csak a jelen levő hat demokrata-liberális tanácsos támogatta. Ezt követően tovább folytatódott a pártvitává alakult dialógus, amely során dr. Nicusor Lepadatu többször is orvosi kiselőadást is tartott. Szavazáskor ellenben a hat PD-L-s tanácsos kivételével a többiek, szám szerint 18 tanácsos elvi beleegyezését adta a kórházak egyesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!