Partnerszerződések segítik munkájukat

Partnerszerződések segítik munkájukat
Szatmár megye – A Szatmárnémeti Lakosság–nyilvántartó Hivatal az elmúlt fél évben végzett munkájáról tartott július 4–én, pénteken sajtótájékoztatót Torja Ionel ügyvezető igazgató.

A tartalmas és minden részletre kiterjedő félévi beszámolóból kiderült, hogy míg 2005–ben 21 napot kellet várjon az állampolgár azért, hogy új személyigazolványt kapjon, az idei évben a várakozási idő 5 napra csökkent. A nyilvántartó munkája hatékonyabbá tételére partnerszeződést kötöttek a Caritassal, azzal a céllal, hogy a segélyszevezet nyilvántartásában lévő személyeket hozzásegítsék ahhoz, hogy érvényes személyazonossági igazolvány birtokába jussanak. Ez év márciusában a szociális gondozói hivatallal kötött megállapodás értelmében az Ostrovului utcai tömbházban és az IPL–lakássoként ismert tömbházakban lakó személyeket veszik nyilvántartásba, s kiknek lehet ideiglenes igazolványt készítenek.

Újszülöttekre is gondoltak

Ez év májusában lépett életbe az az együttműködés, amely a Szatmár Megyei Kórház s a lakosságnyilvántartó között kötetett. Ennek célja az, hogy az olyan anyukák, akik nem tudják igazolni magukat a korházban, előfordul, hogy kicsinyüket se szó se beszéd ott hagyják. Azért, hogy a gyermeknek legyen keresztlevele, a szülészeten dolgozók értesítik a hivatalt, akik kiszálnak a helyszínre, fényképet készínek az anyukáról, aki az azonosítás után ideiglenes személyazonossági igazolványt kap. S így a megszületendő gyermeknek is készíthetnek keresztlevelet — magyarázta az ügyvezető igazgató.

Karikás Enikő