Pártközi konszenzus alakult ki Romániában az adatvédelmi jogszabály módosításáról

Pártközi konszenzus alakult ki Romániában az adatvédelmi jogszabály módosításáról
A román kormánypártok és az ellenzéki alakulatok vezetői is aláírták azt a törvénymódosítási javaslatot szerdán, amely bírói felhatalmazáshoz kötné a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést.

Az adatvédelmi jogszabály módosítását célzó tervezet közös beterjesztéséről a pártvezetők az elnöki hivatalban állapodtak meg. Klaus Iohannis államfő azt követően kezdeményezett konzultációt az adatvédelmi törvény módosításáról, hogy a kommunikáció megfigyelését szabályozó korábbi jogszabályok – amelyeket a román sajtó “Nagy Testvér” törvényekként emlegetett – alkotmányellenesnek bizonyultak.
Romániában két, a telefonos és internetes kommunikációra vonatkozó jogszabályt is alaptörvénybe ütközőnek minősített tavaly az alkotmánybíróság, idén januárban pedig az információbiztonsági törvény is elbukta a normakontrollt. Így továbbra is személyi adatok közlése nélkül lehet telefonos feltöltőkártyákat vásárolni a romániai mobiltelefon-szolgáltatóknál, a telefon- és internetszolgáltatóknak pedig már nem kell fél évig tárolniuk, és igény esetén a bűnüldöző szervek rendelkezésére bocsátaniuk előfizetőik hívásainak és levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével.
Az információbiztonsági törvényt azért óvták meg az alkotmánybíróságnál, mert egyes civil szervezetek úgy értelmezték a jogszabályt, hogy bírói felhatalmazás nélkül is jogalapot teremt a titkosszolgálatok számára bármely jogi személy számítógépes adatainak ellenőrzésére.
A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni januári terrortámadás után a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyész is sürgette a joghézag felszámolását.
A szerdai egyeztetésről kiadott közlemény szerint a Klaus Iohannis államfő közvetítésével született törvénymódosítási javaslat nem a “Nagy Testvér” törvényekre vonatkozik, hanem a magánélet védelmét szolgálja, és újabb garanciákat irányoz elő a visszaélések meggátolására.
A parlamentnek múlt héten megküldött tervezet szerint az elnöki hivatal úgy módosíttatná az adatvédelmi törvényt, hogy a szolgáltatóknak kizárólag bírói felhatalmazás esetén kelljen valamely felhasználó személyi adatait, a hívás helyét és az adatforgalom többi paraméterét kiadniuk a nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerveknek. A 2006-ban elfogadott adatvédelmi törvény nem korlátozta ezek hozzáférését a távközlési szolgáltatók által kezelt személyes adatokhoz.