Partiumi Magyar Napok: ahol nincsenek kötöttségek

Partiumi Magyar Napok: ahol nincsenek kötöttségek
A Partiumi Magyar Napokról 16 év távlatából írni nem egyszerű. Közel 2 évtizeddel ezelőtt elindult valami Szatmárnémetiben, ami már egy 8 napos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol kicsi és nagy, öreg és fiatal egyaránt talál magának szórakoztató programot, közérdekű beszélgetést, vagy akár olyan koncertet, ahol igazán ki lehet ereszteni azt a bizonyos fáradt gőzt.

A 16. Partiumi Magyar Napok idei hétvégéje igazán jól rajtolt szombaton. Már a reggeli órákban megtelt élettel a Kossuth kert: először még csak az árusok és a szervezők ügyködtek és pakolásztak a fák alatt, aztán őket követték a főzőverseny résztvevői, akik már kora reggel a bográcsok és üstök körül serénykedtek, a kert egy másik szegletében pedig a mezőpetri és a bogdándi asszonyok dagasztották a tésztát, érkeztek a magyarországi turisztikai programok és helyek képviselői, lassan lassan illatok és hangok töltötték meg a Kossuth kertet. Ilyenkor jó egy pillanatra megállni és csak figyelni, ez az a pillanat ugyanis, amikor életre kell, amikor felébred a kert és a Partiumi Magyar Napok. Ha elég figyelmes valaki, meghallhatja a bogdándiak énekét, miközben dagasztják a béles tésztáját, vagy a vadászok sátra előtt elsétálva a különböző vadászanekdoták világába csöppenhet bele. Ez az a pillanat, amikor felcsendül a City rádió vagy amikor a frissen főtt kávé illata keveredik a vattacukoréval.

Ahogy az idő múlik, úgy lesznek egyre többen. Először a kisgyerekes szülők érkeznek, hiszen délelőtt várja már a gyerkőcöket a bábszínház és a rengeteg gyerekprogram. Természetesen nem lehet korgó gyerekpocakkal bábokat nézni vagy ugrálni a trambulinban, ezért jó előtte megállni egy lekváros strudlira vagy egy limonádéra. A programok végeztével pedig van, aki a népi játszótér rég letűnt korokat időző világába, van aki az ország és Magyarország különböző szegleteiből érkező árusok sokaságába veti bele magát, vagy csak egyszerűen leül egy kürtőskalácsot elmajszolni és nézni a forgatagot. Mert nyüzsgésből ilyenkor már nincs hiány. Elkészültek már a finomabbnál finomabb bográcsos ételek, Vajda Pierre ételkritikusnak is fejtörést okozva, hogy ki is legyen a legjobb főzőcsapat idén: a legjobban a Szatmári Rotyogók csapatának marhalábszár-levesét ítélték. A második helyet két csapat is kiérdemelte: a Csütörtöki Focis Fiúk egy kapros túrós csuszás marhapörkölttel, valamint a Csini Csinosak csapata birkagulyása. A harmadik helyen a mezőny egyetlen román csapata, a Team Shut végzett egy finom csorbával.

Délutánra már csordulásig telt a Kossuth kert, aki tehette kijött egyet fröccsözni választott képviselőivel, vagy csak az esti koncertek előtt találkozni a barátaival, ismerőseivel. Zajlott az élet a borutcában, a színpadon néptáncosok ropták, majd este, mire a béles is elfogyott, megérkeztek az igazi rockerek. A Pokolgép koncertjét a fákról is hallgatták, az öreg rocker pedig nem vén rocker, sírt a gitár, pörgött a dob, a frontember Tóth Attila pedig beleadott apait-anyait. Felcsendültek a régi nagy slágerek, Itt és most, Ítélet helyett, A háború gyermeke… tinédzser korunk nagy slágerei. Most pedig a Kossuth kertben énekelhettük teli torokból, hogy hol van a szó. A szó pedig megtalált mindenkit, öreget és fiatalt, a tömeg pedig egy emberként éltette a Pokolgépet.

Pár percnyi lélegzetvétel után pedig egy más stílus, egy másik kor és egy másik legenda emléke lépett a színpadra az EdPhilips and the Memhis Patrol zenekar képében, akik az 50-es évek Amerikáját és Elvis Presley szellemét hozták magukkal. A zenekar tagjainak keze alatt szinte lángolt a nagybőgő és a gitár, Ed Philips pedig Elvist meghazudtoló módon énekelte szívből a legnagyobb rockabilly slágereket. Ők azok, akik nagyon tudnak, ha rockabillyről van szó. A közönség pedig hálás is volt ezért, volt táncolás a domb tetején, visszataps és rajongás, ahogyan az illik.

Majd lassan kihunytak a színpad fényei, elcsendesedett a Kossuth kert, csak egy-két bogrács mellett folytatódott a borozgatós sztorizgatás késő éjszakáig. Mert mesélni, barátokkal beszélgetni a legjobb alkalom a Partiumi Magyar Napok. Ahol nincsenek kötöttségek, estére már feloldódnak a kedélyek és előkerülnek a régi emlékek, az évekkel ezelőtti Partiumi Magyar Napok emlékei, melyekről sokan már saját gyerekeiknek mesélnek… hogy emlékszem fiam, ezelőtt 16 évvel… valami nagy dolog vette kezdetét, ami a mai napig Szatmár egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát, s melyre egyszer majd te is büszke leszel, ahogyan mi azok vagyunk rá.