Parlament: felolvasták a bizalmatlansági indítványt, elkezdődött a vita

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Ismertették csütörtökön a parlamentben a Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című bizalmatlansági indítványt.

A dokumentumot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler olvasta fel.

A bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a nemzeti kisebbségek soraiból. Ludovic Orban PNL-elnök szerint néhány szociáldemokrata párti törvényhozó is ellátta kézjegyével a dokumentumot.

Az indítvány kezdeményezői arra kérik a törvényhozókat, váltsák le a Szociáldemokrata Párt kezében lévő kormányt, mert csak így lehet megmenteni a romániai gazdaságot, az egészségügyi, az oktatási rendszert és általában az állam intézményeit. “A Dăncilă-kormány leváltása alapvető feltétele annak, hogy Románia a normalitás útjára lépjen. Ez az indítvány esélyt nyújt számunkra, hogy új alapokra helyezve építsük újra Romániát” – olvasható a szövegben.

A dokumentum megfogalmazói szerint az országnak egy “karcsúsított”, európai, 15 minisztériumból álló kabinetre van szüksége, amelyet hozzáértő, feddhetetlen és felelős emberek alkotnak. A PSD-kormány menesztése után Románia a jelentős beruházások, az európai alapok felhasználásának és a minőségi közszolgáltatások útjára léphetne, ahol a gazdasági növekedés alapja a termelés és az export – olvasható a dokumentumban.

Az aláírók hangsúlyozzák még, hogy a kormánypártnak már nincs többsége a parlamentben, ennélfogva elvesztette legitimitását.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség.

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .