Parkoló lesz a főtér alatt?

Parkoló lesz a főtér alatt?
Bihar megye – Ismét felmelegítették a nagyváradi Helyi Tanácsban a Kossuth utcai multifunkcionális parkolóház ötletét. Ezúttal a tervező Krammer&Wagner cég képviselői népszerűsítették.

Tulajdonképpen tájékoztatásnak szánták az ausztriai Krammer&Wagner cég nevében tartott ismertetőt. Nyolcszintesre tervezik az üvegpalotát, egy szint föld alatti parkoló lesz, ezt két kereskedelemnek szánt szint követ, majd négyemeletnyi parkolóház, a legfelső szinten irodák lesznek. A beruházás 24 milliós eurós lenne, és körülbelül egy év alatt készülne el.

Vági László tanácsos építészként gratulált a tervezőknek, de felhívta a figyelmet arra: a városfejlesztési övezeti tervvel kellett volna kezdeni. Mivel ez a város legértékesebb területe, szerinte csak föld alatti parkolót lehetne ide engedélyezni. Javasolta: az egész Szent László tér alatt létesítsenek gépkocsiparkolót. Florian Pantea is támogatta ezt a javaslatot. Silvia Suciu szépnek találta a parkolóház tervét, de ő azt inkább a Körös utcában építené fel. Mindhiába próbált Marcel Bolos ingatlanügyi igazgató a közérdekre hivatkozni, még Petru Filip polgármester is Vági László javaslatát támogatta: kezdjék az övezeti városfejlesztési tervvel, és minden szempontot részletesen elemezzenek, mielőtt felelős döntést hoznának.

 

Péter I. Zoltán