Parkoló és gyalogoshíd épül

Parkoló és gyalogoshíd épül
Nagyvárad – Ha még egy darabig jó idő lesz, nagy eséllyel még az idén befejezik a vár melletti parkoló kiépítését, illetve az acélstruktúrájú fahidat, mely az egykor vízzel teli várárkon vezet keresztül.

Dumitru Sim, a vár felújítására irányuló projekt menedzserétől, valamint Pap Csaba mérnöktől, a munkálatok legnagyobb részét végző Constructorul Sălard cég vezetőjétől megtudtuk: a kockaköves parkoló egyik részét már befejezték, azt már egy ideje használják is a járművek. A másik felének a kiépítése, melyet buszok számára alakítanak ki, folyamatban van, de ha folytatódik a jó idő, még az idén meglesz. A projektben egyébként azért szerepel a kockaköves megoldás, hogy a vár korabeli sajátosságaihoz igazodjon és ez a magyarázata annak is, hogy a gyalogoshíd látható része fából lesz. Ez utóbbi némi akadályt is jelent, ugyanis nedves időben nem lehet felszerelni, mert elveszti a formáját, s akármennyire is vigyáznak rá, a fa egy idő után megrepedezik – mondta Dumitru Sim. „Ha egy barokk, vagy szecessziós épületről lenne szó, nyugodtan használhattunk volna fémet is, de a vár esetében a középkorból származó műemlékekre vonatkozó szabályok csak a fát engedélyezik” – tette hozzá.
A parkoló kialakítása egyébként október közepén kezdődött el, s az 1662,7 négyzetméteren 79 jármű parkolására biztosít lehetőséget, a gyalogoshíd építéséhez pedig áprilisban fogtak hozzá. Mindkettő része a vár felújítására vonatkozó projektnek, melynek kivitelezője a szalárdi cég mellett a Korintosz Kft. és a Lodzsa Kft., s melynek értéke több mint 87 millió euró.