Parkavatás Váradon – nagy titokban…

Parkavatás Váradon – nagy titokban…
Nagyvárad – A sajtó teljes kizárásával – ám például Tăriceanu exkormányfő jelenlétében – nyílt meg hétfőn a nagyváradi ipari park.

Nemhogy meghívót, de belépési lehetőséget sem kaptak ma az újságírók a váradi ipari parkba, amelyet 14 órakor nyitottak meg hivatalosan. Ezzel szemben vezető politikusokat és vállalkozókat invitáltak az eseményre a város vezetői – amely esemény lényegében a park első befektetője, a dél-koreai Shinheung Electronics itteni üzemének beindításából állt. A titkolózást maguk a koreaiak kérték: a Samsung magyarországi gyára számára is termelő itteni üzem ugyanis olyan magas szintű technológiával dolgozik, amelyet nem akartak a sajtó elé tárni.

 

Parkőrök

 

 

A részletekről külön tájékoztatták a médiát, a nyitás előtt, az önkormányzat székhelyén. Itt Ilie Bolojan polgármester, valamint az általa meghívott Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő beszélt néhány konkrétumról. Tăriceanu azért jött el a megnyitóra, mert miniszterelnöksége idején jelentősen hozzájárult a váradi ipari park kialakításához: állami tulajdonból 120 hektárnyi területet juttatott a városnak, s több más váradi infrastrukturális fejlesztést is támogatott. Az exkormányfő kifejtette: az itteni fejlesztésekben az is segítségére volt, hogy akkoriban Bolojan volt a kormányfőtitkár, „aki pompás munkát végzett Bukarestben is”.

A váradi ipari park területeit eddig majdnem 20 cég bérelte ki. A dél-koreai Shinheung Electronics a legnagyobb ilyen: már most 470 alkalmazottja van itt, de 1000-re tervezik bővíteni a tevékenységüket. A vállalat 10 hektárt bérelt , 25 millió eurót fektetett be itt. Jay U Lee cégvezető régebbi nyilatkozata szerint két év múlva lesznek nyereségesek, forgalmuk akkor évi 60 millió eurós lesz.

 

Oldásról és köt(őd)ésről

Váradon járva Tariceanu exkormányfő politikai ügyekre is kitért. Kifejtette: nem kellene a PNL liberális értékeit a PC-vel való szövetkezésben feloldani. Abban viszont már ő nem lát kivetnivalót, hogy a liberálisok a szocdem PSD-hez is kötődnének.


Mint ismeretes, a PNL központi vezetése már kötött is egy paktumot, mégpedig a PC nevű zsebpárttal, amelyik eddig a PSD fő szövetségese volt. Ennek értelmében a PC vezetője, Dan Voiculescu a PNL rendelkezésésre bocsátja médiabirodalmát, erős propaganda kifejtésének céljából. A másik vezető liberális figura, Tariceanu azonban bírálta a paktumot Váradon. Kifejtette: “nem lenne szabad a liberális értékeinket a PC révén, egy paktumban feloldani”. Azzal viszont már semmi gondja Tariceanunak, hogy közben a liberális doktrínától szintén elütő szociáldemokrata elv vallóival, azaz a PSD-vel is szövetkezni készülnek, a hatalom megszerzése céljából. A politikus ezt a kötődést egyenesen üdvözölte. Sőt, azt sem zárta ki, hogy közös választási listákon induljanak – bár hozzátette, hogy ennek a kivitelezéséhez előbb mindenképp látniuk kell a születőben lévő új választási törvényt.

Tariceanu szerint a fő cél a hatalom megszerzése, s úgy látja, nem is lesz nehéz kiütniük a PD-L-t.

Egy kérdésre válaszolva érintette a magyarországi helyzetet is. Azt mondta, “nagy csalódást okozott” neki a Fidesz, amely szerinte nem demokratukusan politizál. Tariceanu jelezte még “úgy hallotta”, hogy a médiatörvény sem megfelelő. Ennek kapcsán megemlítette: információi szerint a mostani romániai hatalom is a média erősebb ellenőrzésére készül, egy szigorú felügyeleti szerv létrehozását kezdték el, ez még a jogszabályalkotási szakaszban van.

 

Sűrű program

 

Calin Popescu Tariceanu párttársa, a váradi polgármester meghívására járt ma Váradon. Azért jött, hogy részt vegyen az itteni ipari park megnyitóján. Ezt követően Tariceanu a városházán járt, ahol délután tartották a szokásos évi fogadást, amelyre a legtöbb helyi adót és illetéket befizető 150-200 cég vezetője szokott meghívást kapni. Ezzel kapcsolatban Ilie Bolojan nagyváradi polgármester elmondta: csak ezen cégektől évente 25 millió eurónyi bevétele van a városnak. Tariceanu érdemoklevelet vehetett át Bolojantól – az indoklás szerint azért, mert kormányfősége idején kiemelten támogatta e települést, valamint egy megemlékezésen is részt vett (ld. csatolt írásunkban).

Tartalékos-botrány Nagyváradon is