Párizsi élménybeszámoló képekkel

Bihar megye – Szűknek bizonyult a nagyváradi Ady Endre Középiskola terme annak a mintegy 100 résztvevőnek, aki eljött az EKE 91 Nagyvárad soron következő ülésére. Ezútal Párizs volt a téma.

Egy régi és egy új tag köszöntésével kezdődött a szombat délelőtti program: Bordás István alelnök Pápai Marikának az elért pontszámokért gratulált, Stark Erzsébetnek pedig azért, mert végre hivatalosan is a szervezet tagjává vált. Később az Öregdiákok Egyesülete nevében Pásztai Ottó a szervezet nőtagjait köszöntötte, sok boldog nőnapot és jóegészséget kívánva nekik.
A rendezvény Dukrét Géza tiszteletbeli elnök Párizsról szóló előadásával folytatódott. Mint megtudtuk, egy kisebb csoporttal tavaly kirándult Németországba és Franciaországba, s az előadás a háromnapos párizsi út élményeiről szólt. A szerző különös részletességgel számolt be a „szép ámulások szent városában” látottakról-hallottakról.

Kőszimfónia

A hallgatóság tudomást szerezhetett többek között arról, hogy milyen a párizsi metró, ez a „valóságos földalatti labirintus”, ahol mozgójárdák szállítnak egyik metrómegállóhelytől a másikig. Később szó esett a Notre Dame-ról, mely – Victor Hugo szavaival élve – hatalmas kőszimfóniaként emelkedik a magasba. Az előadás során különös hangsúlyt kaptak az építészeti részletek, a párizsi nevezetességekről gyűjtött adatok. A hallagtók sok részletet tudhattak meg többek között a Concorde-térről, a Champs-Élysées-ről, a Sorbonne egyetemről, a Pantheonról, s természetesen az Eiffel toronyról, de nem maradt ki a Moulin Rouge szórakoztató negyed leírása sem. A Montmartre-i séta során a kirándulók megcsodálhatták az „apró, de túlzsúfolt üzleteket”, s a protréfestőket, akik lassan mázolják vásznaikat, az apró vendéglőket.

Híres szálloda

A harmadik napon a versaillesi palotákat látogatták meg, ezekről is részletes leírás szerepelt az előadásban. A kirándulás utolsó megemlített mozzanata a Vendome-téren tett séta volt. A Place Vendome a fényűzés, a hiúság szimbóluma lett, itt vannak a világhírű ékszerboltok, s a Ritz hotel, amelyet Párizsban elsőként szereltek fel külön fürdőkádakkal, s mely ma is a leghíresebb szállodák egyike.