Párhuzamos határ-menti akciók

Párhuzamos határ-menti akciók
„Tükör-jellegű” ellenőrzési akciók zajlottak kedden a határ innenső és túloldalán. Ennek eredményeiről sajtótájékoztatón számoltak be a rendőrök. Sok esetben bírságoltak.

Nagyszabású, párhuzamos akciót szervezett kedden a román és a magyar rendőrség a határ mentén, hogy megelőzzék a közlekedési baleseteket, a két ország rendőrségének együttműködési terve alapján. Mind a határ hazai, mind a magyarországi oldalán zajló ellenőrzések során főleg a gyorsan hajtó gépkocsivezetőket vonták felelősségre, de a többi közlekedési szabály betartását is szemmel tartották, továbbá a személy- és az áruszállítás törvényességét is ellenőrizték.

Tájékoztattak is

Bihar megyében a közlekedési és közrend fenntartó rendőrök az 1., 19., 79. sz. országutakon ellenőriztek, Nagyváradon, illetve Szalontán, valamint Nagyvárad és Bors között, radarokkal. Ezzel párhuzamosan a megyei rendőrség egy tájékoztató-megelőző kampányt is lebonyolított az 1. sz országúton, Szentjánoson, illetve az Ogorului utcán, melynek során ismertették a gépkocsivezetőkkel a két ország közlekedési szabályai közötti főbb különbségeket. Egyúttal a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos szórólapokat is osztogattak. Hasonló akciók zajlottak Szatmár, Arad és Temes megyében is.

A Hajdú-Bihar megyei közlekedési rendőrök által lebonyolított akcióval párhuzamos keddi ellenőrzés folyamán a határ hazai oldalán, megyénkben 467 gépkocsit ellenőriztek és 322 esetben bírságoltak, összesen 93.380 lej értékben, az esetek túlnyomó részében (270 esetben) a megengedett sebesség túllépése miatt, 13 esetben a biztonsági övet mulasztották el használni az érintettek, hét bírságot műszakilag nem megfelelő állapotban lévő járművek használata miatt szabtak ki, nyolc esetben azért büntettek, mert a gépkocsivezető nem tartotta be a biztonságos vezetéshez szükséges pihenőidőt, 24 bírságot pedig egyéb kihágások miatt állapítottak meg.

Tizenhárom gépkocsivezetői igazolványt és öt forgalmi engedélyt függesztettek fel, két bűncselekményt konstatáltak. Néhány súlyosabb kihágás: a Szentandrási úton egy tizenkilenc éves, tisztásfalvi fiatalembert füleltek le, aki 162 kilométer/óra sebességgel hajtott. A bírságpontok mellett gépkocsivezetői engedélyét is felfüggesztették kilencven napra. Az Ogorului utcán pedig egy utánfutós gépkocsi 65 vezetőjét állították meg, s mint kiderült, gépkocsivezetői jogosítványa nem jogosítja fel annak a típusú járműnek a vezetésére. Ugyanazon az úton egy 43 éves, Konstanca megyei férfi által vezetett áruszállító járművet is megállítottak, s mint kiderült, a jármű sebességét rögzítő tachográf adatok nem feleltek meg a valóságnak. A céget, amelyet képviselt, kilencezer lejre bírságolták.

Neumann Andrea