Párhuzamos épületfelújítási javaslatot tett

Akt.:
A Szacsvay-iskola főépülete előtt tartott sajtótájékoztatót Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A szerző felvétele
A Szacsvay-iskola főépülete előtt tartott sajtótájékoztatót Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A szerző felvétele
Reagálva arra, hogy Ilie Bolojan nem száll le a filharmónia homlokzatfelújításának témájáról, szerdán Pásztor Sándor azt javasolta: akkor az önkormányzat restaurálja a Szacsvay-iskolát.

A Szacsvay Imre Általános Iskola Mihai Eminescu/Szaniszló utcai főépülete előtt szerda délelőtt arra való válaszképpen tartott sajtótájékoztatót Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, hogy Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális polgármestere egy ideje folyamatosan azon rugózik, hogy a megyei önkormányzatnak restaurálnia kellene a filharmónia épületét.

Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet: az egymástól körülbelül 400 méter távolságra levő két ingatlan hasonló helyzetben van abból a szempontból, hogy mindkettőnek a tulajdonjoga bírósági eljárás tárgyát képezi, és egyaránt a másik fél a római katolikus egyház, mely a Szacsvay-iskola esetében a helyi önkormányzattal, a filharmónia ügyében pedig a Megyei Tanáccsal pereskedik. Két dokumentumot is hozott magával, melyek azt bizonyítják: törekszik arra, hogy megoldást találjon a filharmónia homlokzatának rendbetételére. Az egyik prezentált dokumentumban, amelyet június 6-án továbbítottak az aláírásával az Egyházi Ingatlanokat Visszaszolgáltató Szakbizottságnak, amellett, hogy felvázolja a kialakult helyzetet, azt kéri a testülettől, kezelje prioritásként a filharmónia visszaszolgáltatásának dossziéját.

Mivel 30 napig nem történt semmi, július 11-én a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek is küldött egy másik átiratot, melyben beleegyezését kéri Böcskei László megyés püspöknek arra nézve, hogy szülessen egy együttműködési keretmegállapodás a Megyei Tanács és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közt arról, hogy milyen módon lesz lehetséges a Megyei Tanács által eszközölt felújítási munkálatokkal járó költségmegtérítés az igazoló dokumentumok alapján akkor, ha az Egyházi Ingatlanokat Visszaszolgáltató Szakbizottság a püspökség javára dönt.

„Kéz a kézben”

A tanácselnök hangsúlyozta: az intézmény műszaki és jogi szakembereivel folytatott beszélgetések arra engednek következtetni, hogy nagyon problematikus befektetni egy olyan épületbe, mely nincs a tulajdonukban, de mivel Ilie Bolojan olyan szépen elmagyarázta, hogy különböző háttéregyeztetésekkel ez lehetséges, azzal a felhívással fordul őhozzá: oké, rendben, de akkor azzal párhuzamosan, hogy a Megyei Tanács elkezdi restaurálni a filharmónia épületét, a váradi önkormányzat is fogjon neki a Szacsvay-iskola főépületének rendbetételének, ahol körülbelül 600 gyermek tanul, példát mutatva ezáltal, azt, hogy „nincs kettős mérce, és hasonlóan gondolkodnak”, illetve egyúttal jót téve a kultúrának és a tanügynek. „Nyitott vagyok, lépjünk együtt, kéz a kézben, és legyen párhuzamosan felújítva ez a két épület” – fogalmazott. Hozzátette: ha látja a jóindulatot az önkormányzat részéről, akkor lesz forrás a felújításra.

Pásztor Sándor ugyanakkor megjegyezte: amíg helyi tanácsos volt, a szülőket is meghallgatva, lobbizott annak érdekében, hogy restaurálják a Szacsvay-iskola épületét, de mindig elutasításba ütközött az önkormányzat vezetése részéről, mely mindig arra hivatkozott, hogy amíg nincs jogerős bírósági döntés, addig nem lehet befektetni.

Ciucur Losonczi Antonius