Párbeszédre volna szükség

Párbeszédre volna szükség
Csíkszereda – Pontosítani kell a Hargita Megyei Tanács érvényes és hatályos alakuló ülésén meghozott, a testület személyi összetételére vonatkozó határozatot.

Egyed Árpád, a Hargita Megyei Tanács főjegyzője jelezte, hogy figyelmetlenség miatt jogilag hibásan került elfogadásra a 113/2OO8-as számú, a megyei tanács testületének személyi összetételére vonatkozó határozat, mert ebben felsorolásra kerültek azok a megyei tanácsosok is, akik esetében a mandátum validálása megtörtént, de az esküt nem tették le. Emiatt az amúgy érvényes határozat módosításra szorul, mert később bármilyen megyei tanácsi határozatot meg lehet kérdőjelezni, ha a testület tagjai között olyanok is szerepelnek, akik nem tették le az esküt az alakuló ülésen.

Fentiek miatt 2oo8. július 4-én rendkívüli ülésre kerül sor, ahol megállapítódik a megyei tanács végső összetétele. Az ülésről igazolatlanul hiányzók (a jogszabály négy konkrét esetet fogad el igazoltnak) elveszítik a mandátumukat.

Az elnök kihangsúlyozta, az alakuló ülésen meghozott határozatok érvényesek és hatályosak, de a téves összetételű testületi tagságot megállapító határozat meghozatala után elfogadott határozatokat újra kell szavazni, a későbbi viták elkerülése érdekében.

Borboly Csaba elmondta, hogy a megyei tanácsban párbeszédre van szükség, különösen egy olyan kampány után, mint amilyen a májusi volt. Csak szerénységgel, közös munkával, egymás érdekeinek, elvárásainak, szerepfelfogásainak a megértésével lehet előrehaladni, kivonulással pedig csak a párbeszédet meghiúsítani lehet. Az  érdemi párbeszéd folytatását célzó gesztusként kell értékelni viszont azt, hogy az RMDSZ-es többség a kivonulás után is fenntartott szakbizottsági helyeket, vezetői tisztségeket az MPP-nek, pedig a gyerekes kivonulásra való reakcióként megtehette volna azt, hogy mindent saját tagjainak szavaz meg. Emlékezzünk csak vissza: korábban, némileg hasonló helyzetben (az RMDSZ frakció hiányában) Székelyudvarhelyen a Szász Jenő által irányított MPSZ-es tanácsosok azonnal mindenféle tisztségekbe megszavazták jelöltjeiket.

Tehát ha valaki a megye politikusai közül, akkor Szász Jenő az, aki ilyen témákban jobb, ha visszafogja magát, mert az emberek tudják, miként és hogyan értelmezte a demokráciát, amikor évekre megfosztotta, az országban egyedüliként, Székelyudvarhelyt tanácsától, áthágva minden erkölcsi, demokratikus, jogi normát.

A június 1-i választás egyértelmű eredményt hozott, ezért az elnök csak azt tudja javasolni Szász Jenőnek, hogy nézzen magába, és több alázattal, szerénységgel közelítsen a közösségi problémák megoldásához. Ugyanakkor fenntartja, hogy Szász Jenő továbbra sem hiteles partner semmilyen tárgyalásban, amíg nyilvánosan nem kér bocsánatot a kampányban elkövetett rágalmazásokért, mocskolódásokért, illetve mindaddig, amíg vagyoni helyzetével kapcsolatos ügyét nem tisztázza. A bocsánatkéréstől talán még el lehetne tekinteni, de a vagyoni gyarapodásának tisztázása nélkül nehéz Szász Jenő bevonása bármilyen politikai tárgyalásba, egyeztetésbe, főleg úgy, hogy a jelöléskor letett és az alakuló ülésre benyújtott vagyonnyilatkozatai között, mintegy négy hét alatt több mint egymillió eurós gyarapodást lehet felfedezni