ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 10:38

Esős május, szeszélyes június

<p>Bihar megye - Egyik napon a hőség elől menekülünk hűvösbe, másikon a nyári meleget hiányoljuk, közben egyes régiókat árvíz súlyt, időjárási frontok jönnek-mennek. Miért ilyen szeszélyes mostanság az időjárás, kérdeztük a szakértőt.</p>

A népi időjóslás egyik legismertebb megfigyelése június 8.-hoz, vagyis Medárd napjához kötődik: ha ezen a napon esik, akkor további 4o napig egyfolytában esnik. A meteorológusok adatai szerint is június az év legcsapadékosabb hónapja, támasztotta alá a fentieket Melán Zoltán, a székelyhídi meteorológiai megfigyelő állomás vezetője. Ebben a hónapban az átlag 70 l/m2 körül van, idén 18.-ig (beszélgetésünk idejéig) 33 l/m2-nél tartottunk. Az előző, májusi hónap ellenben a szokásosnál csapadékosabb volt, szinte minden nap esett, és 109.6 l/m2 lett a vége.

Ciklonok délről, nyugatról

A mostanihoz hasonló szeszélyes időjárás nem jellemző az évnek ebben az időszakában, de nem is ritkaság, mondta Melán Zoltán, aki ezt a globális felmelegedés számlájára írja. A hirtelen változásokat az úgynevezett frontátvonulások okozzák, melyek rendszerint nyugatról, délnyugatról vagy délről érkeznek. Ezek az izlandi és mediterrán ciklonok, és mindegyik hideg levegővel jön. A Nagyváradon is nagy galibát okozott június 14-i vihar idején, délután a székelyhídi megfigyelőhelyen pillanatok alatt 12 Celsius fokos volt a hőmérséklet zuhanása, 29-ről 17-re. A hirtelen sötétben néhol az automata közvilágítás is bekapcsolt. Ebben az évben eddig a legmelegebbet június 12-én mérték (egy egyhetes kánikulai időszak részeként), 33.4 fokot.

Sárga kód

Ottjártunkkor szélcsend volt, déli 12 órakor 25 fok volt a levegő hőmérséklete árnyékban, 2 méterrel a talajszint felett, a talajszinten pedig 45 fok, a levegő páratartalma 61%-os volt. Beszélgetésünk előtt nem sokkal kapta meg az állomás a sárga kódos figyelmeztetést, ami aznap este 21 órától másnap 21 óráig 25 l/m2-es csapadékot jósolt, a mi egyes helyeken akár a 65 l/m2-t is elérhette! A Székelyhíd-Nagyvárad autóútnyi idő alatt aztán meg is tapasztalhattuk, hogy gyülekeznek is a felhők a térségbe, és délutánra valóban megérkezett az eső is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!