Panoptikum Berlinben is

Panoptikum Berlinben is
Madame Tussaud panoptikuma New York, Las Vegas, Amszterdam, Hongkong, Sanghaj és Washington után a német fővárosban nyit „minipanoptikumot”.

A világhírű londoni intézmény berlini megbízottja szerint a hivatalos megnyitóra júliusban kerül sor. Ráadásul nem is akárhol, az immár hetedik külföldi „fiókot” ugyanis a német főváros szívében, az Unter den Linden sugárúton tervezik. A szervezők egyelőre nem közölték, hogy melyik viaszfigura – jobban mondva ki is – kerül bemutatásra. Így azt sem tudni, hogy egy-egy uralkodó, magas rangú politikus, tekintélyes üzletember, híres színész vagy sportoló – illetve viaszfigurája – Londonból költözik-e Berlinbe. Csupán annyit tártak a nyilvánosság elé, hogy „nagy attrakcióval” kell számolni. Az érdeklődés felcsigázása érdekében annyit mégis elmondtak, hogy két viaszfigurával a látogatók mindenképp találkozhatnak, az egyik Angela Merkel német kancelláré, a másik Ludwig van Beethovené. S aki akarja, az akár Angela Merkellel, akár – a zongora mellett – Beethovennel fényképeztetheti le magát. Az attrakciók közé tartozik az is, hogy a látogatók bepillanthatnak a „konyhába”, azaz a kulisszák mögé, s ily módon megismerkedhetnek azzal, hogy miként is készül egy panoptikumi viaszfigura.

Háttéralku?

Berlini „diplomáciai” források nem zárják ki, hogy a közelmúltban egyfajta háttéralku köttetett a német kancellári hivatal és Madame Tussaud panoptikuma között. Annak művészei ugyanis hetekkel ezelőtt – minden előzetes kiszivárogtatás nélkül – készítették el a Németországban felettébb népszerű, kedves mosolyú kancellár asszony viaszfiguráját, amely meglehetősen jól sikerült, s igen csak hasonlított az „igazi” Merkelhez. Nem tartják kizártnak, hogy a berlini panoptikum megnyitásáról való döntés a kancellár „megformálása” közben született.