Panelház odisszeája

Akt.:
Panelház odisszeája
Radu Muntean „Egy emelettel lennebb” (Un etaj mai jos) című filmjét szeptember 18.-tól vetítik az ország különböző városainak- Bukarest, Jászvásár, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Nagyvárad, Brassó, Brăila, Konstanca, Ploieşti, Piteşti, Temesvár, Tulcea mozijában- tudható meg Transilvania Film villámpostán eljuttatott közleményéből.

A Radu Muntean filmjének világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, az Un Certain Regard versenyprogramjában szerepelt.
A 2015-ben készült film főhőse Pătraşcu, aki egy veszekedés, illetve gyilkosság egyetlen tanúja. Azonban nem akar belekeveredni az ügybe. Szembekerül a gyilkossal és a saját lelkiismeretével.
Főbb szerepekben: Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravec. Rendező: Radu Muntean. Forgatókönyvírók: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu. Operatőr: Tudor Lucaciu. Vágó: Alexandru Radu.
Román- francia—német- svéd koprodukció.
A Cannes-i Filmfesztiválon a harmadik alkalommal szerepel Radu Muntean- film. Még a Boogie című filmjével (2008), és Karácsony után, kedden (2010) című alkotásával vett részt az európai hírű megmérettetésen. Az „Egy emelettel lennebb” című filmjének rendkívül pozitív sajtó visszhangja volt. A világ jelentős lapjai elismerően véleményezték a filmjét. A pozitív fogadtatásnak köszönhető, hogy sok ország megvásárolta a filmet, a filmforgalmazási jogot, mint például Kanada, az AEÁ, Közép- Amerika, Argentína, Magyarország, Olaszország, Görögország, Svájc, Csehország, Szlovénia, Törökország.

Kolozsvári filmes közönségtalálkozó

A 14. TIFF keretében filmrendezőkkel találkozott a szakma és a filmvilágát kedvelő nézőközönség. Radu Muntean neves filmrendező is meghívott volt. „Egy emelettel lennebb” (Un etaj mai jos) című filmjével kapcsolatban elmondta, hogy ez a produkció az erkölcsi dilemma kérdését vet feli. A film egy thriller, amelyben arról van szó, hogy egy szomszéd véletlenül tanúja egy gyilkosságnak, melyet nem szeretne elmondani senkinek. A társadalom szabályokat fogalmaz meg. Elvárja a polgároktól, hogy a szabályok szerint viselkedjenek. A film határhelyzetet mutat be, mely próbára teszi a szereplőt. A rendező megfogalmazása szerint nem tudunk szabadulni a társadalom elvárásaitól. De nem tudunk szabadulni saját elvárásainktól, lelkiismeretünktől sem. A tanú szempontjából rendkívül árnyaltan mutatja be az eseménysort.
„Egy emelettel lennebb” című filmet a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál „Román Filmnapok” filmszekció keretében mutatták be.
A filmet, szerintem, azért is érdemes megnézni, mert egy olyan problémát jár körbe, amely jelenleg a levegőben vibrál.

Csomafáy Ferenc