Panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Iohannis ellen az új szállításügyi és regionális fejlesztési miniszterek kinevezésének ügyében

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Iohannis ellen, amiért az államfő halogatja a döntést a koalíció által javasolt új szállításügyi, illetve regionális fejlesztési miniszter, Mircea Drăghici és Lia Olguţa Vasilescu kinevezéséről – közölte a pénteki kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormánytagok e heti, brüsszeli látogatásának eredményeit ismertetve Dăncilă rámutatott, Románia eleget tud tenni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatoknak, és a miniszterekkel való egyeztetések alkalmával az illetékes európai hatóságok is meggyőződtek erről. A kormányfő hozzátette: “az egyetlen bizonytalanságot” Klaus Iohannis államfő kelti azzal, hogy nem hagyja jóvá két fontos minisztérium, a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési tárca élére jelölt személyek kinevezését.

“Azt hiszem, ebben az időszakban nem a politikai játszmáknak kell diktálniuk, most Románia érdeke kellene hogy legyen a legfontosabb” – mondta Dăncilă. A miniszterelnök hozzátette, ahhoz, hogy minden téren sikeres legyen a román EU-elnökség, arra is szükség van, hogy a kabinet mindegyik miniszterének teljes jogköre és legitimitása legyen. “Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a dossziék átvétele, az ágazati prioritások megszabása után cserélgessük a minisztereket. Ezért fordultunk ma az alkotmánybírósághoz” – érvelt a miniszterelnök.

www.agerpres.ro