Pályázatokat hirdet az RMDSZ

Pályázatokat hirdet az RMDSZ
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nagyváradra látogatott Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Ma délután a székházban sajtótájékoztatót tartott.

Hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke bejelentette: január 30-án tárgyalnak a tavaszi parlamenti ülésszak prioritásairól, lesznek olyanok, melyek már régóta a két ház napirendi pontjai közt szerepelnek, és új projektekkel is előállnak, különféle területeken. Elsősorban a tanügyre fókuszálnak, és ezzel kapcsolatban abból a pénzből, amit az RMDSZ a kormánytól kap, pályázatot hirdet 1-8. osztályos tankönyvek megírására.
Arról is beszélt: drámapályázatot hirdet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az általa létrehozott Communitas Alapítvány az erdélyi lét elmúlt száz évének a feldolgozására. Úgy vélekedett, hogy a 2018-as év elején az erdélyi magyarság szorongással, de ugyanakkor bizakodással van tele. Szerinte a közösség akár azt is ünnepelhetné, hogy egyáltalán még létezik, hisz olyan száz esztendőt tudhat maga mögött, amely alatt „többször célul tűzték ki, hogy a magyar kultúra nyomait is eltörlik ebből a tájból”.
Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a többségiből kisebbségivé vált erdélyi magyarság mit tett hozzá a magyar kultúrához és azt is, hogyan és milyen mértékben hatott például a románok kultúrájára. Meglátásában e felmérés eredménye az erdélyi magyarokat is meg fogja lepni, de legalább ennyire fontos, hogy lássa, értse és fogadja el ezeket az eredményeket az a többségi társadalom is, amely még mindig gyanakodva néz az erdélyi magyarokra. „Értékalkotó közösség vagyunk, amely szerves része a magyar kultúrának és büszkén hordozza a transzilvanista sajátosságait is”. Hangsúlyozta: fontos megünnepelni magyar kultúránkat, különösen itt, ezen a vidéken, ahol a magyar és a román kultúra interferenciába kerül egymással, illetve a határon átívelő együttműködéseknek is helye van.

Politika

A közelmúlt politikai történéseire reflektálva elfogadhatatlannak, európai kormányfőhöz nem méltónak nevezte Mihai Tudose lemondott román miniszterelnöknek a halálbüntetéssel és a székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Hozzátette azonban: úgy a kormánypárti, mint az ellenzéki román politikusok részéről elvárta volna, hogy elhatárolódjanak, azonban Victor Ponta volt miniszterelnököt és Viorica Dăncilă kijelölt kormányfőt kivéve senki se háborodott fel nyilvánosan, senki más se mondta el, hogy mit gondol erről. Néhányan ugyan privátban felhívták őt telefonon, de ez édeskevés, nem elég. Úgy fogalmazott: ez aggodalommal tölti el őt, mert azt jelenti: egyetértenek Tudoséval, és jónak, helyesnek vélik azt, amit mondott, vagy pedig nem helyeslik, de akkor valami oka kell legyen a hallgatásuknak, félnek vagy egyéb indok. Továbbra is várja tehát a politikai vezetők elítélő nyilatkozatait, mert másképpen az a benyomása, hogy nem határolódnak el.

A kormányról

Arra is kitért az RMDSZ elnöke: a leendő kormányról nem tud véleményt mondani, mert Viorica Dăncilăval személyesen soha életében nem találkozott, nem beszélt vele, tehát nem tudja, hogy mit gondol az életről, a társadalomról, a kormányzásról, melyek a prioritásai. Nem volna tehát helyénvaló, hogy nyilatkozzon róla, mert konkrét ismeretek nélkül ez kalandorság volna, vagy előítéletes. Ugyanez a helyzet a leendő miniszterekkel is: először látni kell kik ők, milyen kormányprogramot akarnak megvalósítani. Most egyelőre nem lehet tudni, hogy jobb vagy rossz lesz-e a következő kormány, a legfontosabb azonban, hogy kormányozzon, mert az instabilitás semmilyen szempontból sem hasznos. 2019. január 1-től Románia átveszi az Európai Unió soros elnökségét, de az előkészületekről még semmit se hallani. Valószínűleg a január 29-i közös frakcióülésen dönti el az RMDSZ hogy támogatja-e vagy sem az új kormányt- tette hozzá.
Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: az RMDSZ nincs se ellenzékben, se kormányon, hanem a magyar közösség oldalán áll. Szerinte az utóbbi időszakban nem radikálizálódott a Szövetség hangneme a centenárium kapcsán, csupán arról van szó, hogy világosan és őszintén fel kell hívni a figyelmet arra, hogy melyek a romániai magyarság elvárásai, és mit tett le eddig az asztalra.

Ciucur Losonczi Antonius