Pályázatíró képzést tartott az RMDSZ-nél az EMMI

Pályázatíró képzést tartott az RMDSZ-nél az EMMI
Csütörtök délben pályázatíró képzést tartott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) civil és ifjúsági szervezetek, illetve iskolák részére a nagyváradi RMDSZ-székház első emeletén.

Pontosabban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) munkatársai tájékoztatták a megjelenteket, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) az egyik háttérintézménye: dr. Mészáros Karina főigazgató, Kovács-Pifka Péter stratégiai tervezésért és európai uniós projektekért felelős főigazgató-helyettes, valamint Hajas Gizella, dr. Illyés Szabolcs és Dávid András.

Kovács-Pifka Péter a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: ez egy európai uniós finanszírozású projekt, melynek címe Lépj át a határaidon!, és 2020. december 31-ig tart. Ennek a projektnek a keretében jöttek el tehát Váradra. Az EMET háttérintézményként támogatáskezeléssel foglalkoznak, ami azt jelenti, hogy azokat a támogatásokat, melyeket az EMMI nyújtani szeretne azoknak a célcsoportoknak, akik az ő kedvezményezettjei körébe tartoznak, az EMET-en keresztül folyósítja. Ezeket a támogatásokat tehát az EMET bonyolítja le, a legtöbbet támogatási formában. Maga az európai uniós projekt pedig azt finanszírozza, hogy szerte a Kárpát-medencében- hiszen a legtöbb forrás nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban megpályázható-, ezeket a lehetőségeket és pályázati konstrukciókat népszerűsítik, és segítenek abban, hogy jobb pályázatok szülessenek azáltal, hogy a potenciális pályázókat tájékoztatják.

Pályázhatnak

Nemcsak civil szervezetek pályázhatnak, hanem akár iskolák vagy önkormányzatok is, a programok célcsoportok szerinti támogatása jelenti: ösztöndíjprogram hátrányos helyzetűeknek, kutatóknak szóló pályázatok, kulturális pályázatok határon túli és belföldi szervezeteknek, kis- közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek támogatása, idősklubok támogatása, civil szervezetek támogatása, roma nemzetiségűek támogatása, magyarországi és határon túli népzenei szervezetek támogatása.

Az érdeklődőket Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és dr. Mészáros Karina főigazgató köszöntötték, majd be lettek mutatva a magyarországi költségvetési forrásokból megvalósuló Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) és a Csoóri Sándor Alap (CSSA) programok, valamint az uniós támogatásból megvalósuló Járd végig! és a Lépj át a határaidon! programok.

2018-ban az EMET 81 milliárd forint támogatás átutalását teljesítette és 400 ezer pályázóval áll kapcsolatban.

Ciucur Losonczi Antonius