Pályaorientációs központot és bentlakást avattak

Pályaorientációs központot és bentlakást avattak
Tegnap délután Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében felavatták a Szacsvay Imre Általános Iskola Körös utcai épületegyüttesében a felújított bentlakást.


Pásztor Gabriella igazgatónő köszöntötte az ünneplőket, megemlékezve egyúttal arról, hogy október elseje az Idősek Világnapja. Azt mondta: szeretik az iskolát, az új épületegyüttest, amit a tavaly vettek birtokukba az RMDSZ-nek köszönhetően. Jelezte: a most felújított részt a földszinten használták eddig étkezde formájában, illetve az első emeleten két osztályt, a könyvtárat és az olvasótermet rendezték be. A bentlakás a második és harmadik emeleten fog működni, köszönet a támogatásért, mert igencsak rossz állapotban volt, és önerőből messzemenően nem tudták volna rendbe tenni.

A Partium Alapítvány képviseletében megszólaló Szabó Ödön felidézte, hogy egy évvel ezelőtt labdákat hoztak, illetve egyéb hasznos sporteszközöket. Az alapítvány azóta több alkalommal is együtt tudott működni az iskolával, például a hangosító berendezés is az adományuk volt. Most pedig a Magyar Kormánynak köszönhetően, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár segítségével egy olyan intézményfejlesztés valósult meg, amire az elmúlt időszakban nem volt példa, hiszen Váradon nem tudtak magyar iskolai bentlakást tervezni, szervezni. Azonban nemcsak internátus várja ezentúl az ez irányú igényeket felmutató diákokat, hanem egy pályaorientációs központ is, melynek az a küldetése, hogy azok a fiatalok, akik befejezik a nyolcadik osztályt, Váradon és vidéken egyaránt, lehetőségük nyíljon arra, hogy eljöjjenek ide, és meghallgatva a szakemberek véleményét, könnyebben tudjanak maguknak szakot választani a továbbtanuláshoz. A finanszírozási keretösszeg 20 millió forint volt, ebből 48 férőhelyes bentlakást, négy tanári helyet és az említett központot alakították ki.

file724vunu6n0i1k2gzhgcj

Máshonnan is

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke úgy vélte: magyar közösségünk megmaradásához, fejlesztéséhez alapértékek szükségesek, és ilyenek az anyanyelv használata és a tanügy. Az önálló magyar iskola teremti meg ugyanis a lehetőséget arra, hogy gyermekeink a felsorolt értékekkel élhessenek, anélkül hogy ez mások ellen irányulna. „Az iskola további fejlődése érdekében mindenképpen számítunk a Magyar kormány és Potápi Árpád János államtitkár úr segítségére. Köszönjük, hogy nem vagyunk egyedül a harcban. Nem egy könnyű harc ez, de ha a gyermekeinkre gondolunk, mindenképpen megéri” – fogalmazott.

Az ünnepségen – melyet megtisztelt jelenlétével Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, Tankó Zita szaktanfelügyelő, Tăut Eliza, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatónője, Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatónője, Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum aligazgatónője és Szabó József megyemenedzser is –, szacsvays diákok, osztályok szolgáltak rövid műsorokkal.

Mint minden bentlakás esetében, amennyiben az adott iskola diákjai részéről több igénylés nincs, más tanintézetből is beköltözhetnek.
Ciucur Losonczi Antonius