Pallérozott értékeink

press@magyarnapok.ro
press@magyarnapok.ro
2015. augusztus 16.-23. közötti időszakban zajlik a 6. Kolozsvári Magyar Napok címmel szervezett rendezvénysorozat.

A Bulgakov kávéház szabadtéri teraszán megtartott sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke nem kis büszkeséggel a hangjában bevallotta, nyugodt lelkiismerettel néznek a szombaton kezdődő kulturális programsorozat elébe.
Az idén a fegyveres konfliktusok által sújtott Kárpátalja a kiemelt témája a Magyar Napoknak, éppen ezért adományvonalat indítottak az ott élő magyar iskolások javára – emlékeztetett Gergely Balázs főszervező. Az adományozók küldhetnek SMS-t a 8843-as telefonszámra, 2 euróval támogatva a kárpátaljaiakat, ugyanakkor a rendezvény helyszínein kihelyezett perselyekben is lehet pénzt hagyni, illetve banki átutalással is lehet segíteni.
Újságírói kérdésre, hogyan mérik a zajszintet a főtéri koncertek alkalmával, a főszervező elmondta: a Szent Mihály-templom közelmúltbeli vakolathullása után sokan keresték meg ezzel a kérdéssel. A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával soha nem volt eddig példa a zajszint átlépésére. Az idén erre még jobban odafigyelnek, habár a törvény lazán kezeli a decibelmérést, ugyanis nem határozza meg külön, hogy a hangfalaktól hány méterre helyezzék a mérőműszert. A Magyar Napok főtéri hangversenye alkalmával a keverőpulton belül, a színpadtól és a hangfalaktól mintegy 30 méterre lesz a zajszint mérés.
Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere szerint mind a megyei, mind a városi hatóságok már rutinosan kezelik a Magyar Napokat, mindenki tudja a dolgát – állapította meg a szerdai önkormányzati egyeztetések nyomán. A vakolathullás kapcsán az alpolgármester megjegyezte: mivel nem minden rendezvényszervező tartja be a decibel-korlátozást, a városvezetés azt tervezi, hogy ezentúl, csak az olyan regionális fontosságú, a város arculatát építő kulturális programoknak adja át a Főteret, mint például a Kolozsvári Magyar Napok. Mint kiemelte, szabályozzák a Főtér használatának procedúráját. Kiválasztanak 5-6 regionális jelentőségű rendezvényt, amelyeket a Polgármesteri Hivatal az év elején hagy jóvá.
Horváth Anna arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az önkormányzat évről évre növelte a Magyar Napoknak juttatott támogatását, mely összeg idén 300 ezer lejre emelkedett (a tavaly 130 ezer lej volt). Ezt az ütemnövekedést érthető módon jövőre már nem tudják tartani, mint ahogyan a programbőség is aligha fokozható tovább.
Szabó Lilla programigazgató a nyomdából frissen kikerült műsorfüzetből azokat a programokat emelte ki, melyekhez előzetes regisztráció szükséges. Ilyen az I. Erkel Ferenc sakkbajnokság, melynek helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a BBTE-en végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagytalálkozója (rövid szakmai előadás, intézményi helyzetkép), a sportprogramok, illetve a szombati Fakanalak tánca- „Minden benne” örömfőzés. A programigazgató a sajtó figyelmébe ajánlotta a hétvégi kulturális programokat: Könczey Elemér grafikus kiállítását és a Herendi Porcelánmanufaktúra tárlatát a Szépművészeti Múzeumban, az Albert Flórián hajdani Magyarországi labdarugó emlékét és örökségét őrző kiállítást az Új Kolozsvári Sportcsarnokban, továbbá a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban.
A herendiek tárlatának érdekessége, hogy a helyszínen első alkalommal lesznek megtekinthetőek az Erzsébet királynét (Stróbl Alajos szobrászművész alkotása) és I. Ferenc József osztrák császárt ábrázoló kolozsvári mellszobrok, melyek pár évvel ezelőtt kerültek elő a Szépművészeti Múzeum raktárából. Sziszi nagy „rajongója” volt a herendi porcelánnak, látogatást is tett a manufaktúránál, továbbá a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.
A 6. Kolozsvári Magyar Napok 80 oldalas programfüzete színesebb, gazdagabb, mint az előzőek. Több civilszervezet kapcsolódott be a programba.
Sánta Levente fesztiváligazgató végezetül a sajtón keresztül azoknak a kolozsvári lakosoknak kérte a megértését, akiknek a mindennapjait a Magyar Napok közvetlenül is érintik. Elsősorban a Farkas és az Egyetem utcák, illetve a Főtér környéki házak lakóiról van szó, akiknek kellemetlenséget okozhatnak a programok. A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint vasárnap este zárják le a Főtér nyugati oldalát a gépjárműforgalom elől. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését.
Négy hónapos szervezési munka végén járva, elmondható, hogy rend és tisztaság, gazdag program várja látogatókat – mondta Sánta Levente.
A Kolozsvári Magyar Napokon, évente egyszer a különböző politikai pártok vezetői is találkoznak, hogy ünnepeljünk együtt. Nagy megtiszteltetés számunkra- mondta Gergely Balázs.
Romsics Ignác (MTA rendes tagja): Horthy Miklós emlékezete-címmel tart előadást a Korunk Akadémia „Történelem és emlékezet” sorozatának keretében.
A bukaresti média érdeklődését fejezte ki az előadás iránt. Szinkrón tolmácsolással zajló előadás a román média szereplői számára is értékes.
A rangos rendezvénysorozat programfüzetének Előszó helyett-című fejezetében figyelem felhívó kérés olvasható. „A Kolozsvári Magyar Napokra a programbőség és a nagyszámú látogatottság miatt gyakran hivatkoznak úgy, mint Erdély és a Kárpát-medence egyik legnagyobb magyar kulturális fesztiváljára. Itt az ideje rászolgálni ezen megtisztelő státusra azzal, hogy a Kárpát-medencében a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő nemzettársaink segítségére sietünk. Azért is kötelességünk, mert az elmúlt hat évben rengeteg jó szándéktól vezérelt segítséget kaptunk, ami nélkül a Kolozsvári Magyar Napok nem érhetett volna el ilyen méretű sikereket”.

Csomafáy Ferenc