Palagáz: tüntetés a kitermelés ellen

Palagáz: tüntetés a kitermelés ellen
A palagáz Bihar megyei kitermelése ellen lép fel a nagyváradi Ecotop szervezet. Az április 4-i, országos tiltakozó megmozduláshoz is csatlakoznak, tudtuk meg Eleonora Mircescu elnöktől.

 

Amint a szervezet vezetője kifejtette, a palagáz kitermelésének nagyon sok káros hatása van. Egyrészt óriási mennyiségű vizet tesz használhatatlanná (tízmillió litert egyetlen fúrásnál), s ezt a vegyszerezett vizet – már amennyit vissza tudnak nyerni belőle – hatalmas tárolókba ürítik és egyelőre elképzelés sincs arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megtisztítani. A földrétegekben megrekedt gáz (azaz a palagáz) egy része a levegőbe kerül, fokozva az üvegházhatást, a kitermelés rengeteg területet vesz igénybe és nem is nyújt időtálló megoldást, mivel ezeknek a tartalékoknak is a végére járnak egyszer.

Népszavazással

Ráadásul nálunk külföldi vállalatok végeznék a kitermelést, nekik szintén a nyereség a fontos, semmi biztosíték nincs arra, hogy olcsóbban adják majd a gázt, mint az oroszok, tette hozzá a szervezet elnöke.

Mint megtudtuk, Bihar megyében négy területen szeretnének palagázt kitermelni, ezek közül kettőre vonatkozóan már meg is van a munkálatok jóváhagyását biztosító kormányhatározat. Az egyik terület Tulka környékén található, a másik pedig Terjén, Felsőderna mellett. Még két területen terveznek palagáz kitermelést, az egyik Félix néven szerepel az iratokban és nem tudni egész pontosan, hogy található, a másik pedig Körtvélyes mellett van.

Az Ecotop azt tervezi, hogy szórólapokat oszt majd a település lakóinak. Mint megtudtuk, ha az illető település tanácsa el is határozza, hogy nem engedélyezi a palagáz kitermelést, a Prefektúra megtámadhatja a határozatot, viszont ha népszavazást szerveznek, annak az eredménye megtámadhatatlan.

Április 4-én egyúttal csatlakozni szeretnének a Hidraulikus Töréssel való Kitermelés Elleni Tiltakozás Országos Napján szervezett megmozdulásokhoz. Azt tervezik, hogy 19 és 21 óra között a Prefektúra előtt fognak majd tüntetni – és bíznak benne, hogy nem csak mintegy ötvenen gyűlnek össze, mint a múltkori megmozduláson. Ezt megelőzően, március 28-án vetítést is szerveznek majd a témával kapcsolatban a Megyei Könyvtárban.

Neumann Andrea

Címkék: , ,