Ország-világ

2021.07.14. 06:03

Még mindig nincs elég iskolaőr

Országszerte folyamatos továbbképzést biztosít a köznevelési és szakképzési intézményekbe kinevezett iskolaőrök számára az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ORFK közölte, pszichológusok vezetésével elsősorban kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket tartanak az iskolaőröknek, akikből még mindig nincs elég: az állomány feltöltöttsége 88 százalékos.

Tavaly nyáron döntött a parlament az iskolaőrség felállításáról, de a mai napig keresik az újabb szakembereket, továbbra is rengeteg köznevelési és szakképzési intézmény igényli az őrök jelenlétét. Az elmúlt tanévben, amíg volt jelenléti oktatás, munkájuk is akadt bőven:

már az első hónapban több mint kétszáz alkalommal avatkoztak be.

Az őrök legfőbb feladata a házirend betartatása: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el – írja a Magyar Nemzet.

Lőfegyverük nincs, használhatnak viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t

a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. Az eddigi beavatkozások döntő többsége egyébként csak figyelemfelhívás volt, testi kényszert csak elvétve, egy-egy esetben alkalmaztak. A legtöbb beavatkozást Nógrád, Borsod és Szolnok megyében regisztrálták az első időszakban.

Bár a 2020-as tanév a középiskolákban jórészt digitálisan zajlott, az érintett intézmények többségében kérték, hogy az online oktatás idején is maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látták biztosítottnak. Nem kellett elbocsátani azokat sem, akikre helyben nem volt szükség, ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, néhányan pedig ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat.

Az ORFK-tól úgy tudjuk, jelenleg 525 intézményi és tartalék iskolaőr dolgozik munkavállalóként a rendőrség állományában,

ami azt jelenti, hogy az iskolaőri állomány feltöltöttsége 88 százalékos.

Kitértek arra is, hogy az őrök képzése és továbbképzése ebben az évben is folyamatos. Mint írták, a képzésekre munkaidőben kerül sor. „Az iskolapartnerségi osztály által szervezett Iskolaőr identitás program szakmai vezetője a rendőrség állományában lévő, és az iskolaőrök szakmai irányításában közvetlenül részt vevő pszichológus. A tréning elméleti és gyakorlati részt is magába foglal, és a megszerzett tapasztalatokra alapozva a kommunikációs ismeretek bővítésére, továbbá konfliktuskezelési technikák megismerésére és elsajátítására épül” – fogalmazott az ORFK.

Iskolaőr egyébként semmiképpen nem állhat munkába a hárommodulos kötelező alapképzés nélkül,

amelynek keretében tanulnia kell pedagógiát, gyermekpszichológiát, bűnmegelőzést, konfliktuskezelést,

valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat is vár minden jelentkezőre. A 120 órás szaktanfolyam során összesen négy vizsgát kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhassanak az iskolaőrök, akiket féléves időtartamra bíznak meg. A pozíció betöltéséhez amúgy nem kötelező a rendőri előképzettség.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy azok az iskolák, ahol gyakori a pedagógusok elleni verbális vagy akár fizikai fenyegetés és bántalmazás, örülnek a fokozott védelemnek, a segítség igénybevétele ugyanakkor minden esetben önkéntes, vagyis sehol sem kell attól félni, hogy az intézmény akarata ellenére kivezénylik az iskolaőröket.

Az eddigi tapasztalatok szerint komoly segítséget jelent a pedagógusoknak az őrök jelenléte. A Békéscsabai Szakképzési Centrumot vezető Mucsi Balázs Sándor például korábban azt mesélte, hogy szerinte jó döntés az iskolaőrség felállítása,

mert az intézkedés érdemi visszatartó erőt jelent.

Mint mondta, visszaszorultak a lopások és a kisebb szabálysértések, nagyobb biztonságban érzik magukat a pedagógusok is, sőt a rendszeres rendőri jelenlétnek köszönhetően eltűntek az iskoláik környékéről azok a gyanús személyek, akik vélhetően dizájnerdrogokat terjesztettek a középiskolás diákok körében.

Címkék#iskolaőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában