Pacuraru a Munkaügyi Minisztérium sikereiről

Nagyvárad – Paul Pacuraru munkaügyi miniszter a prefektúrán megtartott hétfői sajtótájékoztatón részletesen taglalta az általa vezetett minisztérium eddig elért sikereit.

A miniszter az eddigi legnagyobb sikernek a nyugdíjemeléseket könyvelte el. Az Országos Nyugdíjpénztár költségvetése 2004-hez, a választások évéhez képest 198 százalékkal növekedett, a nyugdíhozzájárulásoké pedig 217 százalékkal, mondta. 2004 december elsején a nyugdíjpont értéke 286,9 ron volt, jelenleg 541 ron és 2008 januárban eléri az 581 ront. Míg 2004-ben a nyugdíjasok 51 százalékának a nyugdíja nem haladta meg a 2,5 millió lejt, és csak 2,8 százalékuknak volt 5 millió lej feletti nyugdíja, addig ma 2,5 millió lej alatt csak 15,2 százalékuk van és 48 százalékuknak a nyugdíja 5 millió lej feletti.

A mezőgazdasági nyugdíjak több mint kétszressére emelkedtek. Nem igaz, hogy a kormány egyik kezével ad, a másikkal meg vesz, amint Basescu állította, hiszen jelenleg sokkal többen részsülnek fűtési támogatásban mint ezelőtt és annak megítélésekor a nugdíjemelés előtti bevételekt vették figyelembe.

Különösen jó eredményt értek el a szociális támogatások terén. Míg 2004-ben mindössze 18 féle szociális támogatás létezett, jelenleg 34 van. 2004-ben 3.775.000 személy részsült Romániában szociális támogatásban, jelenleg pedig 11.787.000.

– Azt is el kell mondanom, hogy két fontos dolgot még nem sikerült megoldanunk: nem sikerült a nyugdíjasok utazásis zelvényeit pénzben kifizetni, egyrészt mert ehhez 61 millió euróra lenne szükség és annyi nem telik, másrészt pedig a kormány a CFR-t is támogatja. Ha pénzben fizetnénk ki az utazási szelvények értékét, akkor azt máshelyen használnák fel és a vasutat károsítanánk meg. De van ennél egy fontosabb hátralékunk is: a megoldatlan munkacsoportok kérdése. Iliescu mindenkit besorolt valamilyen munkacsoportba bizonyos ágaztaokban, a portást és a tisztviselőt is. Hogy ezeket kifizessük 800 millió euróra lenne szükség, ami egyenlő az Országos Nyugdíjpénztár egy évi költségvetésének 7,5 százalékával. Erre sincs pénzünk egyelőre, mondta a miniszter.

Paul Pacuraru az átlagbéremelésről is beszélt. Vannak országok, mint Anglia, Franciaorszáéhg, vagy Hollandia, Belgium, ahol 1300 euró feletti az átlagbér, míg a közepesen fejlett államokban, mint Spanyolország, Görögország, Portugália 500 euró körüli. Az újonan csatlakozott EU tagállamokban viszont messze ez alatti. Bulgáriában mindössze 90 euró, míg Romániában mostmár 150 euró, Magyarországon és Lengyelországban pedig 250 euró. Romániaának még 20 évre van szüksége, hogy elérje az EU-s átlag 75 százalékát, ha tartani tudjuk a ’96-os év gazdasági fejlődésének ütemét. Most sikerült kialkudni a szakszervezetekkel az 500 ronos átlagbért, de ha ennél többet adnának, az nem állna arányban a termeléssel, ami inflációhoz vezetne, mondta a miniszter.