Pablo Neruda kiadatlan verseit találták meg Chilében

Pablo Neruda rövid, kiadatlan verseinek gyűjteményét találta meg Chilében egy gyűjtő – adta hírül az El Mercurio című chilei napilap.

A versciklus, amely az Isla Negra album címet viseli, 1979-ben született, és Alicía Urrutiának, a Nobel-díjas költő felesége, Matilde Urritia unokahúgának szól, aki akkortájt a házaspár Isla Negra fürdőhelyen épült házában élt és segédkezett nekik. A verseket zöld tintával írták, ez jellemző Nerudára és éppen ezért a hamisítás kizárható – állította a lapnak Nurieldin Hermosilla ügyvéd, akinek nagy Neruda-gyűjtemény volt már eddig is birtokában, és aki a kiadatlan versciklust egy könyvkereskedőn keresztül szerezte meg. Ugyancsak a kézirat valódiságának bizonyítékaként említette Hermosilla, hogy Neruda egészen különösen írta keresztnevének P betűjét, amit nagyon nehéz utánozni.

Ez az album “a költő tolla által szentesített közvetlen és végleges dokumentuma az Alicía iránti szerelmének” – hangsúlyozta a gyűjtő, aki csak annyit árult el, hogy “igen nagy összeget” fizetett érte. Értékelése szerint lehet, hogy az Isla Negra album nem tartozik Neruda legnagyobb remekművei közé, de mégis figyelemre méltó “lágy, szelíden édes, időnként szomorú és tragikus hangvétele” miatt. Neruda életrajzírói már korábban jelezték, hogy Alicía Urrutia a költő szeretője volt élete utolsó éveiben. Az El Mercurio szerint a hölgy ma is él és az ország északi csücskében fekvő Arica városában lakik.

1971 irodalmi Nobel-díjasa 69 éves korában halt 1973 szeptember 23-án, 12 nappal a Pinochet-féle chilei katonai puccs után. A baloldali elkötelezettségű költő házát a puccsisták feldúlták, könyveit máglyán égették el. Kórházba szállították, ahol a hasnyálmirigyrák hamarosan végzett vele. Temetése a terror elleni első nagy tüntetés volt a véres államcsíny után. Hamvai Isla Negrán pihennek.