P. Daea: A sertéspestis ügyében a kormány helyesen, gyorsan és hatékonyan járt el

Petre Daea
Petre Daea
A sertéspestis ügyében a kormány helyesen, gyorsan és hatékonyan járt el – jelentette ki szerdán Petre Daea mezőgazdasági miniszter a belügyminisztériumban tartott sajtóértekezletén.


‘A sertéspestis ügyében a kormány helyesen, gyorsan és hatékonyan járt el. (…) Az első sertéspestisgóc 2012-ben jelent meg a román-ukrán határon (…), míg Romániában 2017. július 31-én jelent meg az első fertőzött állat . Ez azt jelenti, hogy a kormány nem várt karban tett kézzel, hanem helyesen és gyorsan intézkedett és 2017. október 15-re megtisztította a területet’ – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: 2017. október 15-e és 2018. január 11-e között egyetlen beteg állat sem volt az országban, a dolog akkor kezdett elharapódzni, amikor Tulceán is megjelent a vírus.

Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke szerint eddig országszerte 1.890 gazdaságot és sertésfarmot érintett a kór. A 220.060 lejt 84 jóváhagyott aktacsomagra fizették ki, 681 aktacsomag még elbírálás alatt van. Az összkárt 6.789.410 lejre becsülik – mondta el Brănescu. Kifejtette: 11 nagy sertésfarmon is kimutatták a vírus jelenlétét, ezekben összesen 73.351 sertést pusztítottak el. Erdélyben Szatmár megyében hat, Biharban 28 gócot tartanak számon, Szilágy megyében eddig csak vaddisznók estek áldozatul a kórnak.

Szerdán Klaus Iohannis államfő is felszólította a kormányt, hogy sürgősen hozza meg az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozó intézkedéseket és mielőbb kártalanítsa az érintett tenyésztőket.

www.agerpres.ro