Oxigénpalackok robbantak a repülőn?

Oxigénpalackok robbantak a repülőn?
Ausztrál szakértők feltételezik, hogy oxigénpalackok robbantak fel a csomagtérben, s ez okozhatta a lyukat a Qantas légitársaság utasszállító gépén.

Az ausztrál légitársaság Boeing-747 típusú gépe 365 utassal és legénységgel a fedélzetén Hongkongból Melbourne-be tartott pénteken, amikor 8800 méteres magasságban robbanás történt és háromméteres lyuk keletkezett a gép törzsén. 6000 méteres süllyedés után a gép kényszerleszállást hajtott végre a Fülöp-szigetek fővárosának, Manilának a repülőterén. Az incidens során senki sem sérült meg.
Vizsgálat
Az ausztrál polgári légi közlekedési hatóságok vasárnap utasítást adtak a Qantas Boeing 747 típusú gépein lévő valamennyi oxigénpalack átvizsgálására. Két elsősegélynyújtó oxigénpalack is található körülbelül azon a részen, ahol a lyuk keletkezett – mondta Peter Gibson, az ausztrál légi közlekedési hatóság szóvivője. „Egyelőre nem állíthatjuk biztosan, hogy ez volt az incidens oka (…) de egyértelműen ez a vizsgálat egyik fontos iránya” – tette hozzá Gibson. Manilában az ausztrál közlekedésbiztonsági iroda nyomozói közölték, hogy nem találtak robbanóanyagra utaló nyomokat a repülőgépen, illetve az utasok csomagjaiban. Neville Blyth, az iroda vezető nyomozója közölte: a gép egyik oxigénpalackjának nyoma veszett, de egyelőre nem kívánt arról beszélni, hogy az okozta volna a balesetet. Az incidensről készült előzetes jelentést várhatóan harminc napon belül teszik közzé.