Óvodapedagógusok hétvégi képzése

Óvodapedagógusok hétvégi képzése
Húsz erdélyi óvónő vett részt azon a képzésen, mely a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében zajlott, a magyar kormány támogatásából, magyarországi szakértők részvételével.

Amint Demeter Emőke, a Partiumi Oktatási és Módszertani Központ vezetője, a rendezvény helyi szervezője kérdésünkre elmondta, a program a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Projekt része, mely óvodapedagógusok továbbképzését segíti elő. Szükség van a színvonalas képzésre, annál is inkább, mivel az óvodapedagógusokat sokáig az oktatási rendszer „mostohagyermekeiként” kezelték, tette hozzá. Pedig sok múlik a kezdeti képzésen, s nagyon jó, ha az óvónők anyanyelvükön kapnak szakmai segítséget. Az erdélyi képzéssorozatnak ez a második rendezvénye, míg az első a korai intervenció szerepét taglalta, a mostani a projektpedagógia alapfogalmát helyezi a középpontba.

Nemzetben gondolkodnak

A péntektől vasárnapig tartó tanfolyamon húsz erdélyi óvónő vett részt, tízen Bihar megyéből.
A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban zajló rendezvényt, melynek megnyitó ünnepségén Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes is részt vett, Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára nyitotta meg. Mint elmondta, a magyar kormány 2016-tól 38 milliárd forintot szánt a Kárpát-medencei óvodafelújítási programra, 150 új óvoda létesült, s ezek közül 10 a Kárpát-medencében. Egyúttal 400 óvodát és iskolát újíttattak fel.

2010 óta a magyar kormány „nemzetben, és nem határban” gondolkodik, ennek megfelelően a honosítási program mellett különböző szakmai programok, továbbképzések zajlanak, „de mindez nem érne semmit, ha nem lennének résztvevők” – hangzott el – s 2010 óta mind a Kárpát-medencében, mind a diaszpórában élő magyarok egyre erősebben érzik az anyaország támogatását. „Örülök, hogy sikerrel szervezzük meg ezeket a programokat, s egyre többen jelentkeznek” – tette hozzá.

A kormányzati politika legsikeresebb része a nemzetpolitika, s évről évre egyre több forrással is rendelkeznek a programok megszervezésére. „A cél az, hogy a Kárpát-medencében megfogjuk egymás kezét, nagy, kerek egységet alkotva, hiszen itt élünk több mint ezer éve és szeretnénk megmaradni, erősödni, gyarapodni, hogy a jövőt a Kárpát-medencében magyar nyelven írjuk” – mondta el a helyettes államtitkár. A pénteki és szombati képzéseket Dr. Pálfi Sándor vezette, akitől megtudtuk: céljuk a gyermekközpontú gyakorlat kialakítása.

Neumann Andrea