Óvintézkedések vihar esetén

Akt.:
Óvintézkedések vihar esetén
Mivel még ezekben a napokban érvényes az Országos Meteorológiai Intézet viharra és esőre vonatkozó sárga vészjelzése Bihar megyére, a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség közleményben informál arról, hogy milyen biztonsági előírásokat kell betartanunk ilyen esetben.


Ha közeledni látszik a vihar, szakítsunk félbe minden szabadtéri tevékenységet és húzódjunk védett helyre, lakásba, vagy autóba. Zárjuk be az ablakokat, ajtókat. Kerüljük a zuhanyozást, általában a vízcsapokat, központi fűtés fűtőtesteit mivel a vízvezetékek jó áramvezetők, s villámlás esetén ez veszélyt jelenthet. Kapcsoljuk ki a háztartási gépeket majd húzzuk ki őket az elektromos hálózatból, ugyanis az erős elektromos kisülések többletfeszültségei megrongálhatják ezeket. A hálozati többletfeszültségre vagy ingadozásra különösen érzékenyek lehetnek az asztali PC-k tápjai, közelben történő az elektromos hálózatba átjutó villámcsapás pedig teljes alaplapokat és/vagy egyéb hardware-eket égethet le véglegesen. Nagyobb villám-aktivitás esetén mind a számítógépeket, mind az egyéb elektromos készülékeket érdemes leválasztani a különböző hálózatokról (elektromos, kábeltévé, internet). Drágább készülékeinket érdemes túlfeszültség védelemmel ellátott elosztóval/hosszabbítóval védenünk.

Amennyiben a vihar nyílt téren kap el bennünket, kuporodjunk le, kezünket helyezzük a fülünkre, fejünket pedig a térdünk közé. Minél kevesebb kontaktusunk legyen a földdel, semmiképp se feküdjünk le a földre. Ha tehetjük szálljunk be az autóba, húzzunk fel minden ablakot mert az Faraday-kalitkaként megóv a villámcsapástól. Amennyiben nincs hova elhúzodnunk kerüljük a magas tárgyakat, fákat – például nyílt mezőn egy magas fa veszélyes lehet, a vízen lévő tárgyakat – például csónakokat – mindenféle fémtárgyat, mint például a gépeket, motorbicikliket, kerékpárokat. Ha vízen ér bennünket a vihar, siessünk a partra, ha erdőben vagyunk, a kevésbé magas fáknál keressünk menedéket, ha pedig mezőn ér a vihar, próbáljuk elérni a völgyet, ne a magas helyeken keressünk menedéket. Kerüljük a kiugró sziklákat, a magukban álló nagy sziklákat, kis odúkat és barlangokat ugyanis az rövidre zárásra alkalmas lehet. Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély. Kereshetünk védelmet barlangban is de csak akkor ha abban a bejárattól, a tetőtől és a falaktól legalább 1,5 méter távolságra lehetünk. Guggoljunk le (zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel), lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő) és a föld közé.