Óvintézkedések nagy melegben

Akt.:
Óvintézkedések nagy melegben
Kánikulára figyelmeztet az Országos Meteorológiai Intézet, főleg az ország észak-nyugati részén, tehát Biharban is. Ilyenkor jobban kell vigyáznunk magunkra, mint máskor.

Az Országos Meteorológiai Intézet hétfőre sárga, keddre pedig már narancssárga kódot rendelt el Temes, Arad, Szatmár és Bihar megyében, térségünkben 38-39 fokos hőmérsékletre számíthatunk, mely ráadásul magas páratartalommal párosul. Az ország túlnyomó részében a sárga kód érvényes és várhatóan 35-37 fok lesz.
Egyelőre nem tapasztalta, hogy több lenne a beteg, mint máskor, tudtuk meg dr. Balogh Árpád háziorvostól, akit egyúttal arról is kérdeztünk, hogy mire kell ilyenkor vigyáznunk. Mint elmondta, az emberek különbözően reagálhatnak a nagy melegre, előfordulhat, hogy veszélyesen lemegy a vérnyomásuk és emiatt akár el is ájulhatnak, de megtörténhet az ellenkezője, is, azaz nőhet a vérnyomás és ez is rosszullétet okozhat. A szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők különösen vigyázzanak: vegyék be a gyógyszereiket, lehetőleg ne menjenek ki a tűző napra.

Alkoholmentesen

Mindenkire érvényes, hogy nap közben minél kevesebbet tartózkodjon kint, főleg 10 és 17 óra között. Fontos minél több folyadékot inni, a háziorvos szerint a napi 2,5 – 3 liternyi ajánlott, s ez lehetőleg legyen szénsavmentes ásványvíz vagy gyümölcslé. A szénsavas üdítők nem ajánlottak, a kávé sem, ez utóbbi azért, mert gyorsítja az anyagcserét és elősegítheti a kiszáradást.
Dr. Béres Zsolt sürgősségi főorvos szintén arról számolt be, hogy egyelőre nem voltak olyan eseteik, amelyek kapcsolatba hozhatóak a nagy meleggel. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkohol is ellenjavallott, mivel értágító hatású, s mivel a meleg úgyszintén tágítja az ereket, a kettő együtt komoly rosszullétet, ájulást okozhat, ilyen esetekkel egyébként kánikula idején sűrűn szembesülnek.
Értelemszerű, hogy a kisgyerekekre is nagyon oda kell figyelni ilyenkor, gyakran adjunk nekik inni – akkor is, ha nem kérik – és semmiképp se hagyjuk őket a felforrósodott gépkocsiban. Ha nem így teszünk, ez akár tragédiához is vezethet – igaz, nálunk egyelőre nem voltak ilyen esetek, tudtuk meg a főorvostól.
Viseljünk könnyű, világos színű ruhákat, ne merészkedjünk fedetlen fővel a napra, legyen nálunk mindig innivaló. Ha pedig úgy érezzük, hogy nagyon melegünk van, a légkondicionált bevásárlóközpontok jó menedéket nyújthatnak, pár perc alatt helyrejöhetünk.

Neumann Andrea

Címkék: , ,