Óvintézkedések alkalmazottaknak

Óvintézkedések alkalmazottaknak
Mivel folytatódik a nagy meleg, a Területi Munkaügyi Felügyelőség felhívja a figyelmet az ilyenkor betartandó munkavédelmi előírásokra.

A meteorológiai előrejelzések szerint egész vasárnapig folytatódik a kánikula, áll a közleményben, ezért fontos, hogy a munkaadók tudják, milyen intézkedésekre van szükség ilyenkor, az érvényes jogszabályok értelmében: az alkalmazottaknak több pihenésre van szükségük, lehetőleg szellős helyen, árnyékban. Fontos váltásonként, illetve személyenként 2-4 liter ásványvizet, védőöltözéket, zuhanyozási lehetőséget biztosítani – s ha ez nem lehetséges, a szakszervezetekkel, illetve az alkalmazottak képviselőivel egyeztetve szükséges a napi munkaidő csökkentése, vagy elosztása több intervallumra.

Az extrém hőmérsékletek miatti munkahelyi megbetegedések elkerülése végett a munkaadónak fontos biztosítania az alkalmazott számára a periodikus orvosi vizsgálatot, hogy időben kiderüljön, ha például valakinek orvosilag ellenjavallott extrém hőmérsékletekben dolgoznia; amennyiben ilyesmi áll fenn, változtatni kell az illető munkakörülményein, vagy csökkenteni kell a munkaidejét; ha pedig valaki rosszul lesz, kötelesek az esősegély nyújtást és a legközelebbi egészségügyi intézményig való szállítást biztosítani.

Amint a Területi Munkaügyi Felügyelőség közleményében áll, a törvény által előírt szankciókat helyezik kilátásba ott, ahol ezeket az intézkedéseket nem tartják be.