Óvintézkedések a nagy melegben

Óvintézkedések a nagy melegben
A kánikula dacára egyelőre nem nőtt a rosszullétek száma, a mentőszolgálat mindenesetre több csapatot állított készenlétbe. Működnek a kánikula ellenes konténerek-elsősegély pontok.

Sem a gyorsmentőknek (SMURD), sem a mentőknek nem volt több esetük az elmúlt nap során, mint egyébként. Amint dr. Liciniu Ventertől, a Bihar megyei Mentőszolgálat orvosi igazgatójától megtudtuk, mivel folytatódik a nagy meleg, több mentőcsapattal állnak a rászorulók rendelkezésére, mint egyébként, mind Váradon, mind vidéken. Az igazgató hozzátette: többet azért sem tudnak tenni, mert rendkívül rosszul állnak a járművek terén, „egy autót megjavítunk, kettő romlik el”, s vannak mentőautóik, amelyek már mintegy nyolcszázezer kilométert tettek meg, de amelyeket még mindig kénytelenek működtetni. Jelenleg Nagyváradon nappal tíz, éjjel másik tíz csapat dolgozik, s a vidéki kirendeltségeknél is három-négy csapat áll készenlétben; az elmúlt huszonnégy óra leforgása alatt több mint kétszáz esetük volt, ami alig érezhetően haladja meg az átlagot.

Konténerek

Továbbra is működnek a Nagyváradon elhelyezett kánikula ellenes konténerek-elsősegély pontok, tudatta kérdésünkre Consuela Govor, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) munkatársa. Június vége óta mintegy százötvenen vették igénybe ezeket. A konténerek a város négy pontján vannak elhelyezve: a nagypiacon, a Decebal piac mellett, az Őssi piacon és a Fő utcán, az Aurel Lazăr szobor mellett. A Fő utcai egész héten tíztől délután hat óráig tart nyitva, a piacokon találhatók pedig hétfőtől péntekig szintén tíztől hatig, szombaton és vasárnap pedig a piacok nyitva tartása szerint, azaz szombaton 10 és 17, vasárnap pedig 10 és 14 órák között.

Nyár végéig

A Decebal piaci konténernél kedden délben Pop Florentina asszisztens volt ügyeletes. Kérdésünkre elmondta: aznap egy, hétfőn pedig szintén egy személy tért be, de amikor a nagypiaci konténernél vállalt ügyeletet, többen jöttek. Főleg idősek, magas vérnyomásban szenvedők, szívbetegek térnek be, egy részük csak azért, hogy megméresse a vérnyomását, mások hogy kicsit kipihenjék magukat, vizet igyanak, új erőre kapjanak. Ha ritkábban is, de előfordult, hogy olyan személyek jöttek, akik a nagy melegben ténylegesen rosszul lettek, s az ágyon fekve várták meg, hogy kiérjenek a mentők. A konténerben amúgy kellemes hűvös van, s bárki leülhet és megihat egy pohár hideg vizet, vagy szükség esetén lepihenhet az ágyon. Minden konténernél az iskolai orvosi rendelőkben dolgozó asszisztensek vállalnak ügyeletet. Amint a polgármesteri hivatal közleményében áll, a létesítmények nyár végéig lesznek elhelyezve, s a meteorológiai előrejelzésektől függően tartanak majd nyitva.

Jótanácsok

A Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség egy közleményben foglalta össze, mit kell szem előtt tartanunk a nagy melegben: például lehetőleg csak reggel vagy este menjünk ki a szabadba, amikor nincs erős napsütés, egyébként pedig, ha csak tehetjük, árnyékban közlekedjünk, s néha térjünk be egy-egy légkondícionálóval ellátott helyiségbe – például üzletbe. Kerüljük a tömeget, a napsütésben való megerőltető fizikai munkát, főleg 11 és 18 óra között; hordjunk világos színű, vékony, szellős ruhákat, viseljünk napszemüveget, sőt, ilyenkor a nyári kalap is ajánlott. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot igyunk, nem túl hideg vizet, természetes gyümölcsleveket, langyos gyógyteát. Fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, igyuk joghurtot, étkezzünk változatosan és kiegyensúlyozottan, lehetőleg mellőzzük a kalóriadús fogásokat és a magas zsírtartalmú ételeket. Ne vigyük túlzásba a koffeintartalmú italok (kávé, kóla, tea), illetve a magas cukortartalmú italok fogyasztását, s az alkoholfogyasztást is csökkentsük. Tartsuk a kapcsolatot idős, vagy fogyatékkal élő rokonainkkal, szomszédainkkal; óvakodjunk attól, hogy gyerekeket, vagy háziállatokat hagyjunk a felforrósodott gépkocsikban. Bármilyen kis rosszullét esetén kérjük ki a háziorvosunk véleményét. A krónikus betegek folyamatosan vegyék be a gyógyszereiket, s szükség esetén a szakorvos segítségével igazítsák a kezelést a körülményekhez.

Neumann Andrea

Címkék: , ,