Ötszázezer reptértámogatásra

Ötszázezer reptértámogatásra
A váradi önkormányzat kész akár évi 500 ezer euróval is támogatni a repteret különböző belföldi és nemzetközi járatok idevonzása érdekében.

Ezt Ilie Bolojan, a város polgármestere jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján, azzal érvelve, hogy egy jól működő reptér elengedhetetlen előfeltétele a város és Bihar megye gazdasági fejlődésének. Bolojan azt követően jelentette be szándékát, hogy Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke korábban kijelentette, hogy a váradi reptérnek olyan járatokat kellene működtetnie, amelyek nem zavarják a debreceni reptér forgalmát, illetve Ioan Mangnak, a Bihar Megyei Tanács alelnökének azon elképzelése után, miszerint közvetlen vasúti összeköttetést kellene építeni Nagyvárad és Debrecen között, hogy minél könnyebben el lehessen juttatni az utasokat a debreceni reptérre. Bolojan szerint azonban Nagyvárad versenyben van Debrecennel, ezért véleménye szerint egy közvetlen vasútjárat kiépítése a két város között nem Várad számára jelentene előnyt. Bolojan hozzátette, hogy a két reptér közötti versenynek nem etnikai vagy politikai alapja van, azt hozva fel érvként, hogy a közelmúltban a temesvári reptér is „felfalta” az aradit, ugyanakkor, ha Debrecennek román nemzeti liberális párti polgármester lenne, Nagyváradnak akkor is meg kellene hoznia a váradi repteret támogató döntéseket.

Diszkréten

A polgármester elmondta, hogy a felajánlott évi maximum 500 ezer euróból elsősorban fapados járatok Váradra vonzását akarják elérni, de ahhoz, hogy támogathassa a repteret, a nagyváradi önkormányzat részvényese kell legyen a létesítménynek. Végezetül hozzátette, hogy a légitársaságokkal folyó tárgyalásokat diszkréten kell lefolytatni, mert véleménye szerint a túl nagy publicitás miatt akár el is állhatnak a társaságok a szerződéskötéstől.