OTL: nem lehetnek nyugodtak

Akt.:
OTL: nem lehetnek nyugodtak
Véget ért a sztrájk az OTL-nél, de nem olyan véget, mint amire számítottak: nem értek el fizetésemelést, sőt, elölről kell kezdődniük a tárgyalásoknak. A felbújtók esetleg szankciókat is kaphatnak.

Már szerda este elindultak az első buszok Nagyváradon – ekkor elégelték meg a sztrájkot a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) azon dolgozói, akik addig is hajlottak a munka felvételére – csütörtökön üzemkezdéskor még mindig felemás volt a helyzet, ám 7 óra után nem sokkal már a villamosok is kigördültek a remízből, és körülbelül egy óra alatt visszaállt a teljes rendszer. Szerdán este még csak hat buszsofőr döntött úgy, hogy felhagy a munkabeszüntetéssel, így ezzel kezdetét vette a sztrájk vége – amihez az is kellett, hogy Ilie Bolojan polgármester leépítéssel fenyegesse meg a sztrájkolókat, és jelezze: tudnak arról, hogy vannak, akik már rég elindítanák a telephelyről a járműveket, de „egy kemény mag” akadályozza őket. Utóbbiaknak szankciókat is ígért, és tegnap már arról értesültünk, hogy vannak is olyan sofőrök, akik a majdnem két napos munkabeszüntetés miatt két nap igazolatlan hiányzást kaptak – márpedig három ilyennél akár a munkaszerződésük is felbontható. Bolojan egyébként még szerda este is visszament az OTL-sekhez, és ezt követően indultak el az első buszok. A szerdai szórványos buszközlekedés 19 órakor azzal indult, hogy a 19, 20, 14, 17-es vonalakon jelentek meg a járművek, majd fokozatosan több másikon. Ez után a csütörtök reggel is felemásan indult: a buszok egy része már 4-kor járt, 6-ra az összes, a villamosok azonban csak 7:30-kor indultak el. A villamosvezetők ugyanis kezdetben tegnap be sem akartak menni dolgozni. A munkába állást segíthette az is, hogy csütörtök hajnalban a csendőrség is kiszállt az OTL székhelyére, hogy kamerákkal figyelje, vannak-e olyanok, akik erőszakkal tartják vissza kollégáikat a munka felvételétől, esetleg újra eltorlaszolva buszokkal a kijáratokat. Hajnalban a vállalat bejáratánál a sztrájk mellett kardoskodók kifütyülték azokat a kollégáikat, akik a buszokkal épp elindultak kifelé, hogy biztosítsák a város tömegközlekedésének helyreállítását. Romeo Nica gazdasági igazgató 4:30 tájban a helyszínen figyelmeztette azokat, akik még mindig nem akartak dolgozni: „Kérem, vegyék fel a munkát. A harmadik nap kezdődne el, amikor illegálisan sztrájkolnak, és így felbonthatjuk a munkaszerződéseiket. Kérem… Mindenkinek vannak fizetnivaló számlái…”

Damoklész kardja

Virgil Mînz szakszervezeti vezető – aki szerkesztőségünknek ismételten tagadta, hogy a szakszervezetnek bármi köze lett volna a törvénytelen sztrájk megszervezéséhez – azt mondta: „sokan csalódottak most, nem azt érték el, amit akartak”. Ugyanakkor azt állítja, hogy miként a sztrájk kirobbanásáról a polgármestertől értesült, most a munkatársai szóltak neki, hogy vége, azaz ő nem volt benne a fejleményekben. Mint arról beszámoltunk, a cég vezetésétől a polgármesteren át a prefektusig mindenki törvénytelennek mondta az értesítés nélkül kirobbantott teljes munkabeszüntetést, és Mînz szerint nem kizárt, hogy annak főkolomposai most bíróság elé kerülnek. Az alkalmazottak számára pedig a szakszervezetnek most nehezebb lesz bármit elérnie, mivel rosszabb pozíciókból újra kell kezdeni a tárgyalásokat.

Bolojan átszervezést is meglebegtetett, amelynek nyomán először a telephelyi alkalmazottak, később a járművezetők egy részét kitennék, és ezt azóta sem vonta vissza.

Csütörtök reggel Ioan Mihaiu prefektus közleményben üdvözölte, hogy újraindult a közlekedés, és jelezte: ezzel párhuzamosan ismét tárgyalások zajlanak a munkavállalók és a munkaadó képviselői között. Az OTL részéről Mircea Pop közölte: onnan indultak újra a tárgyalások, hogy a vállalat a kezdetben kínált 250 lej fizetésemelés helyett 0 lejt ad, valamint a sztájkolók átlagban 200 lejt veszítenek a bérükből, a munkabeszüntetés miatt. Ha lenne még olyan, aki folytatná a sztrájkot, az megteheti, de mivel illegális az akció, a harmadik igazolatlan nap után felbontják a munkaszerződését. Mircea Pop hozzátette: ő kérte a csendőrség kivonulását a vállalathoz, hogy biztosítsák a járművek szabad elindulását a telephelyekről. A buszvezetők fogékonyabbak voltak a munka felvételére, a villamosvezetők ragaszkodtak inkább a sztrájk folytatásához, ám az igazgató tudatta velük, hogy ha legkésőbb péntekig nem veszik fel a munkát, igazolatlan hiányzások miatt felbontja a munkaszerződéseiket.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,