Osztrák elnökválasztás – Külügyminiszter: nem változik Bécs menekültpolitikája

Osztrák elnökválasztás – Külügyminiszter: nem változik Bécs menekültpolitikája
© Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter
Nem érinti az elnökválasztás az osztrák kormány menekültpolitikáját, Bécs továbbra is arra törekszik, hogy megvédje az országot a túlterhelődéstől – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy keddi német lapinterjúban.

 

Az osztrák diplomácia vezetője a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Ausztria az államfőválasztás eredményétől függetlenül “megbízható partner Európában, és az is marad”.
A kormány “professzionális együttműködést” folytat az új elnökkel is, és fontosnak tartja “a választási kampányban keletkezett árkok betemetését és hidak építését” – mondta.
Arra a kérdésre, hogy miként sikerült a jobboldali populistákat megállítani, Sebastian Kurz rámutatott, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer elnyerte a lakosság csaknem felének támogatását. Ők “nem mind jobboldali szavazók”, döntésükben szerepe volt a politikai rendszerrel és a politika stílusával szembeni elégedetlenségnek, és “természetesen a menekültek és illegális migránsok tavalyi masszív beáramlásának”.

Ezért most “senkinek sem szabad hátradőlnie, sok a tennivaló” – mondta a szociáldemokratákkal (SPÖ) nagykoalícióban kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.
Hangsúlyozta, hogy a 8,6 milliós Ausztria “csak tavaly 90 ezer menekültet fogadott be”, ami egy főre vetítve nagyobb megterhelést jelent, mint amilyen 26 másik uniós tagországra nehezedik. Ez “nem ismétlődhet meg minden évben”, ezért a kormánynak felelősségteljesen kell cselekednie, meg kell védenie az országot a túlterhelődéstől. “Továbbra is ezt az irányvonalat követjük” – mondta Sebastian Kurz.

Az ausztriai elnökválasztáson az ÖVP és az SPÖ jelöltje az első fordulóban kiesett. A vasárnap tartott második fordulóban a Zöldek által támogatott független Alexander van der Bellen csekély többséggel, a szavazatok 50,35 százalékával szerezte meg a tisztséget, Norbert Hoferre 49,65 százalék szavazott.