Interjú

2020.08.08. 11:47

Zatykó Gyula: A magyar érdekeket nem lehet csak politikai logikával érvényesíteni 

A helyi lakosság, a mindenki számára fontos településfejlesztési célok érdekében össze lehet fogni, a helyi érdekek felülírhatják a Bukarestből diktált politikai doktrínákat – fejtette ki portálunknak adott interjújában Zatykó Gyula. A nagyváradi polgármester néppárti tanácsadója arra is rámutatott, hogy a városban sikerült különbékét kötniük a városvezetéssel, támogatták a nagyváradi magyaroknak hasznos fejlesztéseket, de ha kellett, határozottan kiálltak a magyar célokért. Az elmúlt évben elért sikereiket ennek a hozzáállásnak tulajdonítja a néppárti politikus.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Ádám

– Az elmúlt héten főleg az új villamosok forgalomba állítása, a Kossuth utcai mélygarázs fölötti tér rendezésére kiírt nyertes pályamunka váltotta ki a nagyváradiak körében a legnagyobb érdeklődést. Melyik témával kezdjük?

– Számomra a legnagyobb elégtételt a nemrégiben leégett nagypiaci vásárcsarnok, az egykori villamosremíz épülete újjáépítésének bejelentése jelenti. Egyrészt azért, mert rengeteg munkám volt abban, hogy a nagypiac korszerűsítési tervében helyet kapjanak a vásárcsarnok építészeti értékeket képviselő elemei, másrészt pedig azért, mert ismét bebizonyosodott, hogy a magyar közösség képviseletének korrekt együttműködése a városvezetéssel lehetővé teszi a kiállást az épített örökségünk védelmében. Most is ez történt, határozott fellépésünk hatására a városvezetés az eredeti terv szerint építi fel az új vásárcsarnokot, a tervben pedig az egykori villamosremíz épülete is szerepel. Mivel sikerült bevinni a köztudatba, hogy ipari műemlék semmisült meg, a városvezetés azt is utasításba adta, hogy a leégett épület maradványi közül mentsék ki a megmaradt építészeti elemeket, és adják át a városi múzeumnak, amelyekből várhatóan kiállítást fognak rendezni.

– Nagy vitát, mondhatni felháborodást váltott ki a Kossuth utcai mélygarázs feletti tér rendezésére meghirdetett pályázat nyertes terve. Önnek, hogy tetszik?

– Nagyon nem tetszik! Véleményem szerint a tervnek semmi köze nincs a nagyváradi építészet szellemiségéhez. Valószínűleg ezt a szellemiséget nem érzékelték eléggé a győztes bukaresti pályázók, amikor betonoszlop-erdőt terveztek a zsinagóga elé, és a nemzetközi zsűri tagjai, amikor a pályázatot győztesnek nyilvánították. Azt hiszem, a városvezetés a legjobbat akarta, amikor nemzetközi pályázatot hirdetett és nemzetközi zsűrit kért fel, az lehetett a szándéka, hogy európai színvonalú tér jöjjön létre a város legfontosabb övezetében. De néha a legjobb szándék is balul sül el. Egyetértek a terv megvalósítása ellen fogalmazott petícióval, városunk építészetével és történelmével együtt élő helyi szakemberek számára kellett volna kiírni a pályázatot, és a nagyváradi polgárokra kellett volna bízni a győztes projekt kiválasztását. Egy, a Facebookon megjelent felmérés szerint a nagyváradiak mindössze 16 százalékának tetszik a győztes pályamű. Remélem, még meg lehet találni a megoldást, hogy a beérkezett terveket a lakosság bevonásával újraértékeljék.

– A közösségi oldalakon olvasható vélemények szerint a váradiak jól fogadták az új villamosokat. Önnek, hogy tetszenek?

– Én is kíváncsi voltam az új villamosokra, és alig vártam, hogy utasként is kipróbáljam azokat. Egy város élhetőségét a közszolgáltatások színvonala alapvetően meghatározza. Azért támogatjuk Nagyvárad fejlesztési stratégiáját, mert nagy hangsúlyt kap benne a lakosság életminőségét befolyásoló tényezők fejlesztése, amelyek között az egyik legfontosabb a tömegközlekedés színvonalának javítása. Az augusztus elsején üzembe helyezett Imperio villamosszerelvények huszonegyedik századi utazási körülményeket biztosítanak, kényelmesek, esztétikusak, halkan működnek, a kijelző monitor, és hangszórók pontos tájékoztatást nyújtanak. Az üzembe állított négy darab szerelvényt még ebben az évben hat másik követi, összesen húsz új villamosunk lesz, miközben egyes szakvélemények szerint a nagyváradi villamos flotta már a jelenlegi állapotában is a legjobb az országban.

– Közben az új autóbuszok beszerzése is folyamatban van. Erről mit lehet tudni?

– Ebben az évben hat darab új Mercedes Euro 6-os autóbusz állt forgalomba Nagyváradon. A hetedik Mercedes hibrid-busz beszerzése is folyamatban van. A napokban újabb tizenöt darab Mercedes hibrid-busz beszerzésére írt alá szerződést a városvezetés, ami lehetővé teszi, hogy a jövő év végéig összesen 22 darab korszerű jármű álljon a nagyváradi utasok szolgálatába. Ezek a 107 utas szállítására alkalmas buszok kényelmesek, szépek, kevés üzemanyagot fogyasztanak, alacsony az üzemeltetési költségük és megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek. A villamos és buszbeszerzések tízmillió eurós nagyságrendű európai finanszírozással valósulnak meg. Persze ezek a pénzek csak akkor jutnak el hozzánk, ha a polgármesteri hivatal szakemberei sikeresen pályáznak.

– Többen megjegyezték, hogy az új járműveken nincs magyar nyelvű tájékoztató felirat…

– Valóban nincs, de rövidesen lesz, mert szóvá tettem a problémát, és ígéretet kaptam, hogy a most forgalomba helyezett új villamosok – és a hamarosan forgalomba álló hibrid buszok is – háromnyelvű (román, magyar, angol) feliratokkal lesznek ellátva. Az ígéret szerint a meglevő feliratokat augusztus végére cserélik le. Egyúttal azt is elértem, hogy augusztus végére a nagyváradi aquaparkban is megjelenjenek a magyar nyelvű tájékoztató, útbaigazító feliratok. Sajnos Nagyváradon még most sem magától értetődő, hogy a köztéri feliratok két- vagy többnyelvűek legyenek, az illetékesek általában megfeledkeznek a feliratok magyar változatáról. Ezért ott kell lenni, újra és újra szóvá kell tenni, ki kell harcolni a nyelvi jogaink érvényesülését. Nem könnyű, sokszor reménytelennek tűnő szélmalomharc ez, de aki a magyar érdekképviseletet felvállalta, annak nincs más választása. Én ezt három évvel ezelőtt felvállaltam, azóta számos esetben sikerült eredményt elérnem, de alpolgármesterként még többet tehetnék a magyar nyelv érvényesüléséért Nagyváradon.

– Bár a koronavírus-járvány ismételt felerősödése miatt egyre inkább romlanak a tömegrendezvények megtartásának kilátásai, önök mégis a Szent László téren akarják ünnepelni augusztus 20-át. Mit terveznek?

– Az Erdélyi Magyar Néppárt már öt éve rendszeresen megszervezi Nagyváradon az augusztus 20-i ünnepséget. Úgy gondolom, hogy a járványügyi óvintézkedések betartásával ugyan, de idén sem maradhatnak el a magyar államalapításra emlékező ünnepi rendezvények. Ebben az évben először augusztus 20-án délután egy nagyváradi magyar zongoraművész, Thurzó Zoltán ad majd ünnepi koncertet a Nagyvárad-újvárosi református templom belső udvarán. A szabadtéri koncertet istentisztelet követi, majd a Szent László téren a történelmi egyházak képviselőinek részvételével megtartjuk a hagyományos kenyérszentelési ünnepséget, este pedig levetítik az István, a király rockoperát. Az augusztus 20-i ünnepi rendezvénysorozat, kivéve a zongorakoncertet és az istentiszteletet, az elmúlt évekhez hasonlóan az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Egyesület, a Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesületének közös szervezésében jön létre. Azt szeretnénk, ha végre megteremtődne a hagyománya annak, hogy Nagyváradon a magyar államiság ünnepét, az újkenyér ünnepét augusztus 20-án ünnepeljük, és a nevén nevezzük.

– Elkezdődtek az előkészületek a helyhatósági választásokra. Milyen gondolatokkal vág neki a kampánynak?

– Úgy gondolom, hogy az általánossá vált bukaresti magyarellenes politika igazolta, hogy az elmúlt harminc évben országos szinten alig lehetett eredményt elérni a jogegyenlőség területén, és ha mégis sikerült valamit megvalósítani, azt bármikor, egy pillanat alatt vissza lehet vonni, semmissé lehet tenni. Ilyen körülmények között felértékelődik a helyi politizálás, az önkormányzatokban végzett munka jelentősége. Az önkormányzatokban a magyar érdekeket nem lehet kizárólag politikai logikával érvényesíteni, nem vezethet eredményre, ha éveken át mindent megkérdőjelezünk, csak azért, mert politikai szempontból ellenzékiek vagyunk. A magyar képviselet nem a magyar érdekek ellenzéke. A magyar jelenlét közéleti erősítését, a magyarok számára is fontos fejlesztéseket nem lehet úgy képviselni, hogy közben gyűlöletpropagandát folytatunk azok ellen, akiknek az együttműködése nélkül gyakorlatilag semmit sem lehet elérni. Az önfényező politikai nyilatkozatok helyett keményen és kitartóan kell dolgozni azért, hogy meggyőzzük a többségi lakosság képviselőit az igazunkról, követeléseink jogosságáról. A helyi lakosság, a mindenki számára fontos településfejlesztési célok érdekében össze lehet fogni, a helyi érdekek felülírhatják a Bukarestből diktált politikai doktrínákat. Nagyváradon sikerült különbékét kötni a városvezetéssel, támogattuk a nagyváradi magyaroknak hasznos fejlesztéseket, de ha kellett, határozottan kiálltunk a magyar célokért. Az elmúlt évben elért sikereink ennek a hozzáállásnak köszönhetőek. És ha megválasztanak bennünket, ezt a stratégiát folytatjuk a nagyváradi magyarok jogegyenlősége, jóléte és jövője érdekében.

Nyilván arra gondolok, hogy a nagyváradi magyarság támogatni fogja az elmúlt években sikeresnek bizonyult stratégiámat az önkormányzati választáson. Az elért eredményeimre alapozva remélem, elnyertem sokak bizalmát. Ezt a támogatást most egy aláírással lehet jelezni. Kérek mindenkit, aláírásával támogassa a néppártos jelöltek indulását! A támogató íveket a Kálvin János (Jean Calvin) utca 1. szám alatti nagyváradi székházban hétfőtől péntekig 9–19 óra között, vagy a rogériuszi piac villamosok felőli bejáratánál és a Nagyvásártéren (December 1. tér), a taxiállomás melletti standunkon lehet aláírni naponta 8–16 óra között, valamint szombat és vasárnap délelőtt az ócskapiac előtt. Felhívnám a figyelmet, hogy a választási törvény szerint, egyetlen személy több párt jelöltjét, vagy akár a független jelölteket is támogathatja aláírásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában