Ösztönöznék a véradást

Ösztönöznék a véradást
Külön úgymond himnuszt írattak, és ígéretük szerint az országban egyedülálló projektet indítanak Váradon a véradás ösztönzésére.

Egyedülálló Romániában – állítják annak az akciónak a szervezői, amelyet Váradon fognak tartani, és amely a véradás fontosságára akarja felhívni a figyelmet. Több ezer ember várnak ugyanis december 17-én a főtérre, 17 órára, közös éneklésre. A vérközpontban tegnap tartottak tájékoztatót a részletekről. Ligia Burta igazgató elmondta: Az élet himnusza címmel dalt komponáltattak, és ezt fogják „grandiózus keretek között” előadni a főtéren, ez egyben egy projekt indítója is lesz. Az akcióhoz már eddig is számos partnert szereztek, és aki, vagy amely intézmény csatlakozni akar még, 29-ig jelezheti a contact@proviataoradea.ro mailcímen.

A „himnusz” szövegét Lavinia Scripcaru írta, zenéjét Ovidiu Iloc, a rendezvényt Carmen Vasile szervezi. A tegnapi tájékoztatón ott volt a görög-katolikus püspök, a prefektus, a rendőrség képviselője, a számvevőszék küldöttje, a Nagyváradi Egyetem reprezentánsa. És mint Ligia Burta elmondta, rajtuk kívül még számos partnerük van, tárgyaltak a filharmóniával, a színházzal is, ők is beszállnak az éneklésbe majd. A dalt nem mutatták be ezúttal, mivel meglepetésnek szánják.

Románia az utolsók között van Európában a véradás tekintetében. Aki rászánja magát, nem árt tudnia, hogy egy személytől legalább 4,5 deciliter vért kell venni ahhoz, hogy az a későbbiekben használható legyen. Csak a 18 és 60 év közötti személyek jelentkezhetnek, nők esetében szükséges a minimális 55 kilogrammos testsúly, férfiaknál pedig a 60 kilogramm. Nem vehetnek vért a valamikori sárgaságos betegektől, a családorvosok nyilvántartásában szereplő krónikus betegektől, a cukorbetegektől, illetve azoktól, akik az elmúlt egy évben valamilyen műtéten estek át vagy vírusos fertőzésben szenvednek. Amennyiben egy tetoválás három hónapnál frissebb, az is kizáró ok.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,