Ősztől máshol működhet 18 szacsvays osztály

Ősztől máshol működhet 18 szacsvays osztály
A Bihar Megyei Tanács összevonással felszabadította a Ion Bococi-iskola Körös utcai épületét, ahová beköltözhet a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola 18 osztálya, ha az önkormányzat is rábólint.

Mint ismert, évtizedeken keresztül 9-es számú, majd George Coşbuc Általános Iskola néven működött vegyes tagozatúként a tanintézmény, mígnem az RMDSZ erőfeszítéseinek köszönhetően el sikerült érni azt, hogy Szacsvay Imre Általános Iskola elnevezéssel a legnagyobb tisztán magyar tannyelvű I-VIII. osztályos tanintézménnyé váljon. Ugyanakkor amikor ellehetetlenítették a magyar oktatást a Dacia-iskolában, azok az osztályok is átkerültek ide, illetve annak ellenére, hogy a városvezetés azt szerette volna elérni, hogy a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskola egy Oncsa-telepi román iskolával legyen összevonva, végül a püspöki osztályok is betagozódtak a Szacsvayba. Kitűnő a pedagógusi gárda, a szülői közösség is összetartó, azonban eddig gondot okozott, hogy rossz az infrastruktúra, ugyanis három különböző helyszínen zajlik oktatás a Szacsvay Imre Általános Iskolában. A most futó, 2016/17-es tanévben 41 osztály 908 diákja 3 épületben tanul: az Eminescu/Szaniszló utcai főépületben 23 osztály (11 elemi és 12 V-VIII. osztály), a Körös utcai épületben 250 elemista 9 osztályban (itt nincs tanári, tornaterem, és egy adott pillanatban a működési engedélyt is be akarták vonni), Püspökiben pedig 160 gyermek. Ugyanakkor problémát okoz, hogy nincs díszterem: ennek létesítése céljából 2012 óta több jótékonysági bált is szerveztek, egyelőre azonban csak az építkezési terv létezik papíron. Emellett a Polgármesteri Hivatal 2016 nyara óta semmilyen munkálatokat nem finanszírozott, ami a főépület felújítását illeti.

Fejlemények

Minderről Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke beszét pénteki váradi sajtótájékoztatóján. Arra hívta fel a figyelmet: a Szövetség az idei városi költségvetés-tervezetet érintő, erre vonatkozó kérést is iktatott, de mivel látta, hogy semmi érdemi változás nem történik, úgy döntött lépnie kell, és az ügyvezető elnökség, illetve szakemberek bevonásával a frakció egy olyan előterjesztést nyújtott be a magyar vezetésű Megyei Tanácsnak, hogy „szabadítson fel” infrastruktúrát. Ehhez tudni kell, hogy a városi úgymond normál oktatási hálózat a helyi önkormányzathoz tartozik, viszont a speciális a megyéhez. Az idei januári tanácsülésen így a megye elfogadott egy olyan határozatot, miszerint a Körös utcai Ion Bococi speciális iskola fúziónál egy másikkal, ezért felszabadult egy iskolaépület, ahova a megyei önkormányzat tervei szerint beköltözhet majd a Szacsvay Imre Általános Iskolának a Körös utcai épületben működő 9 osztálya, valamint még 9 osztály az Eminescu utcai főépületből. Azért csak ennyi, mert különben a tanügyi körzeti felosztásos rendszerrel miatt problémák lennének.

Az átköltözés egyebek mellett azért üdvözlendő, mert az elemista osztályoknak lenne tornaterme, a step by step osztályoknak és a pedagógusoknak pedig étkezési lehetőségük is, megszűnhet a túlzsúfoltság, és egy több mint 50 férőhelyes bentlakást is ki lehetne alakítani- magyarázta a honatya. Hozzátette: reméli, a helyi önkormányzat nem gördít akadályt az átköltözés elé (tanácsi határozat szükséges), így ősszel a 18 osztály már az új épületben kezdheti meg az új tanévet.

Ciucur Losonczi Antonius