Osztják a pénzt a FNI károsultaknak

Az Állami Vagyonalap Kezelőség (AVAS) több, mint 80,58 millió új lejt fizetett ki a FNI károsultaknak szerdáig. Tovább folyataják a kifizetést a rendelkezésre álló pénzalap fügvényében.

A FNI Befektetők Országos Egyesülete évekig folyó, per útján végleges bírósági határozattal nyert jogot tagjainak kártérítésére. Az AVAS egy szerdai közleményben megnyugtatta a károsultakat, hogy folytatják a kártérítések kifizetését, attól függetlenül, hogy egyénileg, vagy az egyesületen keresztül kérték azt a károsultak, de a kifizetések üteme a rendelkezésre álló pénzalaptól függ. Jelenleg a kártérítések kifizetésére létrehozott AVAS bizottság a 2007 november 8-án beadott dossziékat vizsgálja, iktatják a 2008 januárjában benyújtott dossziékat és elrendeli azoknak a kártérítését, akik tavaly november 7-éig hiánytalan dossziét adtak le.

Máig túlnyomórészt a bukaresti károsultak egyesületéhez tartozókat fizették ki, 38,92 millió lejt kaptak, a teljes kártérítési összegnek majdnem a felét. Utánuk következtek a prahovaiak 9,46 millió lejjel, Arges megyeiek 4,91 millióval, Szeben megyeiek 3,71 millióval, Valcea megyeiek 2,62 millióval, és végül a Galac megyeiek 2,49 millió lejjel. A magánszemélyként egyénileg fellépő károsultaknak 73.270 lejt fizettek ki eddig. A Károsultak kifizetése tavaly októberben kezdődött, az idén májusban is volt egy 97,83 millió lej értékű kifizetés. Tavaly év végén az idei évre tervezett kifizetések összegét mintegy 400 millió lejre becsülték, ami szerepel is az AVAS idei költségvetésében.

Országos viszonylatban 21.000 egyesületbe tömörült FNI károsultnak ítélt meg kártérítést a Bukaresti Törvényszék.


Albert Ferenc