Őszre kész lesz a bölcsőde

Őszre kész lesz a bölcsőde
Tegnap délután dr. Grezsa István miniszteri biztos bejárta azt az ingatlant, amiben ősztől a Magyar Kormány támogatásával bölcsőde kezdheti el a működését a KREK székházának az udvarán.


Az ingatlan belül 95 százalékban készült el, és még hátravan a külső térrendezés. „A Magyar Kormány óvodafejlesztési programjának az az üzenete, hogy az anyaország egyre erősebbé válik, és szeretné egy nemzeti közösségbe fűzni és rendezni a Kárpát-medence valamennyi magyarját. Az oktatási-nevelési folyamat legalsóbb fokán, a bölcsődékkel és óvodákkal kezdjük, mert azt gondoljuk, hogy aki magyar óvodába íratja gyermekét, az ezt követően magyar iskolába is fogja járatni. Azt szeretnénk elérni, hogy a három évvel ezelőtti 48 ezerről 60 ezerre bővüljön a magyar óvodákba íratott gyerekek létszáma 2020 végéig. Az óvodaprogram ugyanakkor felszínre hozta a bölcsődei ellátás egyenetlenségét is a külhoni közösségekben, hogy vagy egyáltalán nem hozzáférhető, vagy csak részlegesen és drágán, nagyvárosokban. Külön öröm számunkra, hogy itt, Váradon, a református püspökség udvarán, 587 négyzetméteren, magyar nyelvű oktatást biztosító bölcsőde épül. Ha hozzátesszük azt a 150 új magyar intézményt, melyet e program keretében megépítünk, és közel ötszázat újítunk fel, akkor egy mélyreható rendszerszintű változásról beszélhetünk a nevelési világban. Száz év szétfejlődése után eljött az ideje annak, hogy a Kárpát-medence minden magyar közösségét egyesítve az anyaországéval határoktól függetlenül, egyfajta magyar expanziót megvalósítva álljunk talpunkra és Trianon veszteségeit fejlődéssel és közös munkával feledtessük” – nyilatkozta a Bihari Naplónak dr. Grezsa István miniszteri biztos.

Összesen 47,66 milliárd forint költségvetésű programról van szó, amelynek Erdélyre szabott forrásigénye 24,8 milliárd forint, amiből erre a 40 férőhelyes bölcsődére, melyet a KREK és a Csillagocska Zeneóvoda közösen kíván működtetni, 120 millió forint jut.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,