„Őszintén, bátran, higgadtan és bölcsen képviselni”

Szabó Ödön parlamenti képviselő
Szabó Ödön parlamenti képviselő
Önkormányzati képviselő-, polgármesterjelölteket választanak szerte Bihar megyében a magyarok az RMDSZ számára. Milyen hangulatúak az előválasztások, hogy állnak a választásokra való felkészülésben- kérdeztük Szabó Ödönt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét.

– Hány településen van már meg az RMDSZ polgármesterjelöltje?
– Lassan már több az, ahol döntött a magyarság arról, hogy ki legyen a Szövetség jelöltje, mint ahol még nem. A hétvégén is lesznek előválasztásaink, például Szentjobbon, Bogyoszlóban, Szalacson, Jánosfalván és másutt is. Azt gondolom, hogy egyrészt jól teljesítettek a tisztségben lévők, másrészt pedig jó kihívók akadtak. Erős, bátor, becsületes jelöltsorral állhat fel a kiválasztások végén a Szövetség.

– Évek óta felvetik egyesek, jó-e ez a kiválasztási mód? Mit gondol erről?
– A demokrácia szülőhazájában, Amerikában több száz éve működő rendszer. ott is épp most zajlanak az előválasztások. Nálunk csak az RMDSZ-nek volt bátorsága ezt a modellt meghonosítani. Persze, vannak veszélyei. Mi bízunk az emberek őszinteségében, a választóink tiszta szívében. Azt gondoljuk, hogy mindenki ugyanazokat az értékeket vallja, mint mi. Az RMDSZ nem pártszempontokat, hanem közösségi szempontokat követ.

– Mire gondol pontosan?
– Az RDMSZ jelöltjeit a legtöbb településen a magyar közösség választja ki. Rendes, igazi választásokat tartunk. Van hely, ahol urnákkal, házról-házra bekopogtatunk, mert minden embertől akarjuk tudni, hogy mit gondol a jelöltekről, kik a legalkalmasabbak?

– De így a politikai ellenfeleink is beleszólhatnak az önök listájába…
– Elvileg igen. Gyakorlatilag kisebb azok száma, akik ma a Szövetség ellenfelei, mint azok, akik támogatnak bennünket. Jelentősen nem módosulhat a lista. Tény nagyon kevesen de volt olyan személy, aki nem vett részt az előválasztáson, mondván, ő más pártban tevékenykedik. Ez becsületes hozzáállás. Volt olyan, ahol ezt a becsületes hozzáállást a mi kollégáink is segítették úgy, hogy nem hoztak kényelmetlen helyzetbe embereket, hisz esetenként nem kerültek a mi választói névjegyzékünkbe azok, akik más szervezetek listáin szerepeltek legutóbb.

Döntések

– Ezek szerint másképpen döntenek településről településre?
– Igen, az RMDSZ mint a magyar közösség egy nagyon sokszínű közösség. Településeink, községeink sem egyformák. Számunkra a nyitottság nemcsak elmondott vagy leírt elv, hanem gyakorlott hitvallás, de buták sem vagyunk ahhoz, hogy ne lássuk, bajkeverők visszaélhetnek nyitottságunkkal, nyíltszívűségünkkel. Ettől függetlenül azonban csak kivételes esetekben engedélyezünk korlátozásokat.

– Hány településen volt eddig előválasztás?
– Ahol elsőnek zajlott le, az Örvénd. Itt a magyar közösség civil, egyházi szervezeteinek fogadtuk el az előválasztási lebonyolítói szerepét. Ezen túl: Nagyszalontán, Érmihályfalván, Paptamásiban, Hegyközpályiban, Érszőllősön, Várasfenesen és Borson is túl vagyunk rajta. Elmondhatom, hogy azon települések, amelyeket polgármestereinket vezetnek, több mint a felében volt vagy lesz előválasztás. A többi helyeken elvégeztük a felméréseket, nyílt közgyűléseken, falugyűléseken, illetve választmányi üléseken döntenek. Ez egy nagy munka, csak dicsérni tudom és megköszönni kollégáimnak.

– Mikor véglegesítik a megyei tanácsi és váradi tanácsosjelölt-listákat?
– A megyei választmány januári határozata világosan kimondja, hogy meddig kell elvégezni a rangsorolást a jelöltek között. Ez a dátum április 17-e. A két esetben a választmány a többi pontos dátumról is rendelkezik. A törvény szerint az utolsó nap, amikor listáinkat regisztrálhatjuk a választásra, április 26-a. Tehát eddig kell jelöltjeink rangsora és hivatalos dokumentációja elkészüljön.

– Mit lát, mit érzékel, milyen a hangulat?
– A klasszikus Tanú című filmből idézve: a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Nyilván minden választás egyfajta plusz adrenalint, pezsgést hoz a helyi közösségek életébe. A legfontosabb, hogy mindenki azt nézze, mi a legjobb a magyar közösségnek.

– És mi a legjobb ön szerint?
– Három dolgot mondhatnék röviden: elsősorban a magyarságnak az a legjobb, ha van erős képviselete minden szinten, helyben, megyében és országosan, valamint Európában, másodsorban az első célért mindenkinek meg kell érteni, hogy a legszélesebb összefogásért tenni kell, harmadrészt a román politikában arra kell törekedni, hogy amennyiben lehet, a magyar közösség partner-képessége és szükségessége megmaradjon.

– Ez mit jelent?
– Ha bármilyen román pártnak egyedül megvan a többsége, akkor lehet, hogy az partnerként minket, magyarokat is beemel a döntéshozatalba, de igazából nincs szüksége ránk. Másrészt ha valakinek nincs meg egyedül a többsége, de a mi, magyar politikánk nem elfogadható számára, akkor más partnereket keresnek a román térfélen. Ez egy nehéz egyensúly-politika, ezidáig sikerült jól teljesíteni. El kell érni, hogy szükség legyen ránk és korrektül, tisztességgel kell kiállni a magyarságért.

Biztonság

– Az RMDSZ egyre többet beszél a biztonságról. Úgy érzik, hogy gond van ezzel?
– Természetesen, láthatja ön is mi történik ma Európában, de akár Romániában is. A szélsőségesek veszélyeztetik biztonságunkat. Szélsőséges iszlamisták robbantják fel magukat, szélsőséges román orvos torkol le magyar gyermeket Kolozsváron a kórházban, mert nem beszél tökéletes románul, és szélsőséges román lap fórumain mocskolnak bennünket Nagyváradon.

– Ilyen könnyű ráaggatni valakire, hogy szélsőséges?
– Mondhatnám, már mindegyikről papír van. Az orvost, az RMDSZ, Nagyváradon a Bihoreanul hetilapot az én jogi lépéseimre büntette meg és ítélte el az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A nagyváradi ügy szélsőséges hangulatkeltés az újság esetében, vagy szélsőséges hangulatból táplálkozó a kolozsvári orvos esetében. Biztonságot aakarunk teremteni a magyar közösségnek.Ezt mondjuk, ezt vállaljuk és ezt cselekedjük, amióta létrejött ez a Szövetség. Sajnos elég sokszor kellett kiállni a jogainkért, kellett képviselnünk a biztonságot megteremtő párbeszédet, és kellett kiharcolni a szükséges önkormányzati vagy országos döntéseket, határozatokat, törvényeket.

– Mi van a másik két céllal?
– Ott is világos a képlet: erős képviselet nem jön létre megosztással. A legutóbbi szlovákiai parlamenti választás már ki tudja hányadszor bizonyította be, hogy a magyar politikai szervezetek versenye nem mozgósító jellegű, hanem demoralizál, elbizonytalanít, elkeserít. Az RMDSZ abban érdekelt, hogy racionális, értelmes összefogást hozzon létre a magyar közösségen belül.

– Mindenki ezt mondja…
– Ez így van, de Rodolfo, a híres bűvész is azt mondja, ne arra tessék figyelni, amit mondok, hanem amit teszek. Az RMDSZ mint a legerősebb érdekvédelmi szövetség mindenkinek megadta a lehetőséget, hogy jelölt lehessen. Ezt követően a legszélesebb körben választottuk ki jelöltjeinket, már eddig csak Biharban közel tízezer ember vett részt a döntésben. Nemzeti ünnepeinket, a nemsokára kezdődő Festum Varadinumot, a Szacsvay-szobor felújítását és szinte minden cselekedetünket a magyar történelmi egyházakkal, civilekkel, ifjakkal együtt valósítjuk meg, őket megkérdezve, bevonva a döntéshozatalba. Mit tehetnénk ennél többet?

– Erre önnek kell válaszolnia…
– Igaza van. Keressük a megoldásokat és ebben a legfontosabb, mint mindenben, hogy az arányokat megfelelő szinten tartsa mindenki. Az RMDSZ-nek veszteség minden olyan magyar szavazat, ami nem hasznosul, a többieknek pedig érteniük kell, hogy mit gondolnak a magyarok a pályán lévő szervezetekről. Egyszerre kell megőriznie mindenkinek a hitelességét saját támogatói előtt, ugyanakkor tiszteletben tartani a másik választói rétegnek az értékeit, véleményét, arányait.

Összefogás

– Lehet konkrétumokról is beszélni?
– Természetesen. Nézze, a többi magyar szervezet egy alkalommal sem jutott sem a váradi, sem a megyei tanácsba, de minden alkalommal elvittek legalább egy mandátumot. Én sajnálom, hisz ma például pont az az egy szavazat hiányzott, hogy megakadályozzuk az újabb referendum megszervezését Nagyvárad és Szentmárton egyesítéséről. Itt is világos, kinek jó a magyarok megosztása: a románoknak. Az RMDSZ mindig felajánlotta, hogy azt a megszerezhető plusz egy mandátumot felajánlja a Szövetségen kívüli erőknek.

– Mi volt erre a válasz?
– Eddig nem fogadták el. Így mindig csak gyengítették a magyar képviseletet és nem erősítették. Nem véletlen, hogy Csomortányi úrról például a Diszkriminációs Tanács által magyarellenesség miatt elítélt hetilap is az utóbbi években egy rossz szót nem írt, sőt. Nyilván ezen román nacionalistáknak jó eszköz az a párt, amelyik még a PRM-s Mihai Drecinnel is hajlandó tárgyalni magyar vezetők lejáratásáról. Ennek ellenére azt gondolom, mint eddig mindig, az RMDSZ-nek továbbra is nyitottnak kell lennie a párbeszédre.

– Ez országosan sem jött össze.
– Ez nem így van. Mi csak Bihar megyéből akarjuk látni a világot. Országosan a Magyar Polgári Márt (MPP) erősebb volt, jobban szerepelt a 2012-es önkormányzati választáson, mint a Néppárt. Több polgármesterük, tanácsosuk és szavazatuk volt. Tehát velük van egyezség országosan, ami azt mutatja, hogy az RMDSZ meg tud állapodni azzal, aki őszinte.

– Ön szerint a Néppárt nem őszinte?
– Hadd kérdezzek vissza: Ön mit mondana arra az emberre, aki tudja, hogy valami nem igaz, és mégis azt állítja róla, hogy igaz? Sajtótájékoztatón bevallotta Toró T. Tibor a legutóbbi parlamenti választások után, hogy tudták: nem jutnak be 6–3-mal a román parlamentbe. Ennek ellenére végig ezt mondták, hirdették. Az önök újságja is tele volt ilyen jellegű fizetett hirdetéssel. Kérdezem, őszinték voltak?

– Ez 2012-ben volt. Ön szerint az emberek nem változhatnak?
– De igen. Pontosan ezért mondtam azt, hogy az RMDSZ-nek nem kell változtatnia elvein, nyitottnak kell lennie, de óvatosnak is azokkal, akik már többször becsapták a magyar közösséget. A legfontosabb az elkövetkezendő időszakban az, hogy őszintén, bátran, higgadtan és bölcsen képviseljük a magyar emberek érdekeit. Az RDMSZ pozitív kampányt fog folytatni.

– Arra számít, hogy mások nem ezt fogják tenni?
– Arra, de remélem, tévedek. Az elmúlt napok, hónapok nyilvános megszólalásai azt vetítik előre, hogy egyesek csak mocskolódással, támadással készülnek. Az interneten minősíthetetlen aljassággal családi tragédiámat sem kímélték. Ezek után mire számítsak? Olyanokat támadnak, akik nem jelöltek, akikre most nem kell szavazni, akik most nincsenek rajta sehol a listákon.

– Miért teszik ezt?
– Egyszerű: a gyűlöletre akarnak építeni, a megosztásban bíznak. Nem volt az elmúlt négy évben felmutatható, kézzel fogható eredményük, ezért mások munkájába kötnek bele. Nincs a közösségi bizalom által támogatott programjuk, vagy ami van, az nem hiteles, de ez már legyen az ő bajuk. Én bízom a magyarokban, valamint a pozitív és tisztességes hozzáállásban.

Ciucur Losonczi Antonius