Őszinte MSZP-s politikusok Nagyváradon

Őszinte MSZP-s politikusok Nagyváradon
Kőkeményen, nyíltan, őszintén, néha ironikusan, máskor humorosan beszélt ma Nagyváradon az MSZP két képviselője az anyaországi és az erdélyi magyar helyzetről.

A hallgatóságot egyszerre meggyőző és megdöbbentő nyíltsággal szólt a romániai magyar, illetve a magyarországi politikai viszonyokról ma a Magyar szocialista Párt (MSZP) két ismert képviselője. Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója és szóvivője, valamint dr. Ujhelyi István országgyűlési képviselő azért látogatott Nagyváradra, hogy meghívottként részt vegyen a Magyar Ifjúsági Értekezlet idei nyári akadémiáján. A rendezvény témája a társadalmi kommunikáció szerepe volt az erdélyi magyar közéletben, s ebbe tökéletesen illeszkedett mind Nyakó, mind Ujhelyi előadása, majd párbeszéde a hallgatósággal.

Húzások

Nyakó István, az MSZP szóvivője profi kommunikációs szakemberként beszélt kampánytechnikákról, húzásokról, műhelytitkokról, de a magyarországi helyzetre is kitért. Kifejtette: „Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.” Jelezte: ma már csak úgy lehet elérni eredményt a sajtón át a lakossággal való kommunikációban, ha a politikusok a bulvár médiával jó kapcsolatot ápolnak, mert ez a legolvasottabb. „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel.” – összegzett. A kampányok általánosan érvényes szsabályairól akkor beszélt, amikor felmerült, hogy a romák voksai is sokszor döntőek lehetnek. Jelezte: „Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki.”

Számos kampánytrükköt is ismertetett, kifejtve például: „ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.”

Otthon és itthon

A konkrét magyarországi viszonyokról Ujhelyi István MSZP-s honatya egyebek mellett elmondta: „A FIDESZ úgy tartja meg a szavazóbázisát, hogy mindenkit nyilvántart és állandóan nagygyűléseket és rendezvényeket szervez nekik, összetartja őket. Sajnos e tekintetben az MSZP nem így működik, és ebben kísértetiesen hasonlít az RMDSZ-re – mindkét szervezet lelassult, elfáradt.”

A romániai magyar pártokról így vélekedett: „Az MPP révén a FIDESZ igen ügyesen exportálta Erdélybe is a stratégiáját, de ez a romániai helyhatósági választásokon mégsem működött. Ám csak nem igaz, hogy hosszútávon az RMDSZ-nek ne lenne tartanivalója az MPP-től”. Az RMDSZ-ről kampánytémában elmondta: „Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is.”

Újhelyi elmondta még: “Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…”

Mi jöhet?

A többesélyes magyarországi politikai helyzetről Ujhelyi István MSZP-képviselő így beszélt: „Mi a következőkben azt fogjuk hangsúlyozni, hogy az MSZP tudja, mit kell tennie az országért és mutogatunk a FIDESZ-re, hogy ők jövőkép nélküliek. Ők meg azt fogják hangsúlyozni, hogy mi mindent elrontottunk.” Nyakó István MSZP-szóvivő hozzátette: „Hitelességi problémánk fog támadni, nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a FIDESZ hangszóróiból a választások előtt az öszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”