Össznépi örömfőzés a várban

A tikkasztó hőség ellenére a tíz csapat derekasan helyt állt a főzőversenyen. A szerző felvétele
A tikkasztó hőség ellenére a tíz csapat derekasan helyt állt a főzőversenyen. A szerző felvétele
Össznépi örömfőzéssel indult a Szent László Napok szombati napja. A Magyar ízek kóstolója elnevezésű főzőversenyre tíz csapat nevezett be Partium régió több településéről és határon túlról is.

Idén sem múlhattak el a Szent László Napok egy vidám hangulatú össznépi örömfőzés nélkül. A tikkasztó hőség ellenére a tíz csapat derekasan helyt állt, és a rotyogó fazekak, forró serpenyők mellett serényen készítették a finomabbnál finomabb ételeket.

Káposzta, és egyebek

A Szent László Egyesület és Búzás Annamária szervezésében lezajlott főzőversenyen, olyan ínycsiklandó ételek készültek, mint Jókai bableves, törökverő káposzta, László-napi töltött káposzta, szilágysági betyárbogrács, alföldi marhagulyás, krumplis tokány, hajdina saláta kölessel vagy édességként csokimázas fánk, mézes palacsinta. Az ételeket egy-egy 5 lejért kiváltható Szent László-érmével lehetett megkóstolni. A Magyar Polgári Egyesület által készített krumplis tokányt az erre az alkalomra gyermekotthonokból érkezett gyerekek kóstolták meg, természetesen ingyenesen. A csapatok munkáját zsűri értékelte, különböző szempontok szerint, mint például egyedi ízesítés, legötletesebb étel, az étel külalakja, leggazdaságosabb étel, legszervezettebb csapat stb., így minden csapat kapott oklevelet és ajándékot.

P. Nagy Noémi